RSS Feed

A Hobo-őrtorony a "Világökörség része" lett

Naszály György-Szegő Hanna - 2021. 09. 12. 19:14:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Hobo-őrtorony a

Mint ismert, 1964 novemberében Földes László honvéd e toronyban ülve egy tranzisztoros rádión hallotta először a Kis vörös kakast, itt ragadta magával a Rolling Stones muzsikája. A ma sertéstelepként működő egykori lőszerraktár sarkában álló építményt Méri Zsanett hobológus javaslatára, az önkormányzat jóváhagyásával felújították, és a hétvégén ünnepélyesen fel is avatták.

A szertartásra Hobo egy UAZ-on, rohamsisakban érkezett meg, az őrtorony lábainál balról maga Leonyid Iljics Brezsnyev, jobbról pedig Kádár János elvtárs integetett egy-egy molinóról. Herczeg Zsolt polgármester beszédében megköszönte, hogy bővült a turistákat vonzó helyi nevezetességek listája. A tornyot megáldotta Solymosi Zsolt, kolozsvári unitárius lelkész, aki szerint "maga a Jóisten küldte oda" anno Hobót, hogy a blues műfaja idehaza is kiteljesedhessék. 

A hajdani katonatársak, Cservenka Ernő Szvetozár és Egressy András, kiegészülve a közönségből váratlanul hozzájuk csatlakozó Nemes Árpáddal, hosszú perceken keresztül felidézték a legmulatságosabb kalandokat, melyeket együtt éltek át a laktanyában, illetve annak fogdájában. 

Bár személyesen nem tudták megtisztelni az eseményt, de Faragó Tamás olimpiai és világbajnok vízilabdázó és Puzsér Róbert médiaoroszlán is külön levélben köszöntötte az egybegyűlteket a jeles alkalomból.

Az avatást követően a mezőtúri laktanya alakuló terén Hobo és bandája koncertet is adott - a színpad két oldalán a kifeszített molinókról itt is integetett a nép felé a korszak két felejthetetlen idolja...
 

Fotó: szoljon.hu
Lap tetejére