RSS Feed

Van-e Dzsudzsák kérdés?

Dalia László - 2021. 09. 13. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Van-e Dzsudzsák kérdés?

Hisztériáról beszélnek a sportújságírók, mert három gyenge meccs után újra előkerült a Dzsudzsák kérdés, vagyis hogy a kormánypárti politikusok benyomnák a DVSC hátravont csatárát. Azt mondják, ha meggyengül Rossi, akkor óhatatlanul felmerül a bal lábas mélységi irányító visszavétele.Ám aki kicsit is konyít a focihoz, az álmában sem szeretné ezt a verziót.

Rossi mester már visszaüzent hetekkel ezelőtt, hogy az ő válogatottjába már nem fér be Dzsudzsák. És ettől függetlenül nem is hiszem, hogy az olasz mester hagyná magát, sokkal inkább a felmondást választaná. És egy-két szakértőtől már hallottam, hogy féltik Rossit. A Nemzeti Sport címlapon üzent Rossinak, hiszen ők aztán ott vannak a kormány mögött, érzik a hangulatot, s meg is akarnak felelni a futsal játékos külügyérnek, aki többek között diplomata útlevelet adott Dzsudzsáknak. A NER végső diadala lenne, ha már a labdarúgó válogatottat is a politikusok állítanák össze. Végül is nem lenne idegen ettől a rendszertől.

A magyar foci hanyatlása, immár 50-60 éve tartó agóniája épp oly rejtélyes, mint amilyen logikusan levezethető egy rövid tanulmányban. A második ligás színvonal betonba öntetett és még senkinek sem sikerült azt feltörnie. Csányi Sándor a legsikeresebb magyar üzletember, a bármibe fogott, aranyat csinált, kivéve a magyar foci, amely épp úgy kifogott rajta, ahogy Demján Sándoron és másokon. Egyébként Demján jobbkeze, Muszbek Mihály évekig kíméletlenül kielemezte a magyar focit, de az MLSZ nem tartott rá igényt. Miért is, hiszen a kudarc jegyzőkönyve volt. A kilátástalan harcot azóta Muszbek már feladta. A fiókjának ő sem dolgozik szívesen.

A mostani helyzetet a telex szakírója jellemezte legjobban, miszerint "2016-ban sem értették a játékosok, mi történik velük az Eb-n, idén nyáron sem. Ahogy arra is csak keresgélik a választ, mi történt velük az Eb után". És tényleg. Van egy csapat egy profi edzővel, amely képességek terén meglehetősen közepes. Az egyik nélkülözhetetlen középpályás jelenleg az olasz Seria B játékosa. És olyan szűkös a keret, hogy még ezek a közepes játékosok sem helyettesíthetők, hiszen ha Nagy Ádám vagy az egyik Szalai kiesik, már nagy baj van. És az egyetlen nemzetközi klasszisunk, Szoboszlai 7 hónapig sérült volt, az ő góljai is hiányoznak. Ennyi. Amúgy 5-6 hetes edzőtáborral ez a csapat felhozható 2-3 meccsre, de többre nem. Ez látszott a 2016-os EB-n is a belgák ellen. Edzőtábor híján, az angolok, albánok lefociztak minket, s a végén már Andorra ellen is izgulni kellett, hogy ne egyenlítsenek ki.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére