RSS Feed

Régi sztárok a Genfi-tó partján

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 09. 13. 9:04:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Régi sztárok a Genfi-tó partján

Az 1937-ben Svájcban bemutatott olasz Fiat 500 Toplino a kisember autója volt. Ennek szánták a német Volkswagen Bogarat is, mely a háborút követően meghódította a világot. A '39-es Opel Kapitän nemzetközi premierje is a Genfer Auto-Salonban volt. Aztán eldördültek a fegyverek, s megkezdődött a kétezer napos vérontás.

A sok százezer emberéletet követelő koronavírus-járvány terjedése miatt, akárcsak 2020-ban, idén márciusban is elmaradt  a legendás svájci gépjármű seregszemle.  Addig is, amíg 2022 tavaszán – talán – megint szélesre tárja a kapuit a Genfi Autószalon, lássuk, hogy a múlt században mely modellek világpremierjének örvendhettek a pénzes polgárok?! A gazdasági krach küszöbén Svájcban volt a tengerentúli  T-sorozatot 1928-ban leváltó Ford Modell A nemzetközi bemutatója. A következő esztendőben az amerikai tömegautónál elegánsabb, fürgébb, drágább Mercedes-Benz SKK volt a genfi mustra szenzációja! 

Gyönyörű, modern germán luxus verda volt a 30-as években a Maybach Zeppelin DS7/DS8 típus is. A hét, illetve nyolc literes kocsikkal 140 km/óránál nagyobb tempót is elérhettek a sofőrök. Szenzációs sebesség ez, hiszen a nevében léghajót idéző országúti rakéta önsúlya 2,8 tonna volt. Könnyedebb négykerekűként reklámozták az 1939-ig gyártott Alfa Romeo 8C-t. A '32-ben bemutatott olasz sportkocsival akár 170 km/h-s suhanás is lehetővé vált. Sajna anno Európában kevés volt az olyan sztráda, melynek minősége, hosszúsága megengedte volna a tartós tesztet. Nem mellesleg a hitleri Németország és Mussolini Itáliája között – főleg versenyeken – komoly rivalizálás folyt a gépkocsikkal. Az 1937-ben Genfben bemutatott Fiat 500 Toplino a kisember autója volt. Különböző karosszéria variánsokkal egészen 1955-ig folyt e típus termelése. A farmotoros VW legenda, a Käfer pedig akkor indult világhódító útjára az NSZK-ból!

Fotó: -a-
Lap tetejére