RSS Feed

Kuba: már a gyerekeket is oltják

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 09. 11. 12:51:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kuba: már a gyerekeket is oltják

Szeptemberben a németországi átlagnál ötszörte magasabb a Covid-19 vírussal és annak variánsával frissen fertőzöttek aránya Kubában. Az egykori Castro birodalom 11,3 millió lakosából eddig – hivatalosan – mintegy 680 ezren fertőződtek meg – zömük már felgyógyult.

Angela Merkel jóléti államában tavaly óta 93 ezer beteg hunyt el az aktuális járványban, míg a jóval kisebb területű Kubában alig 5,5 ezer főről szólnak a fekete statisztikák. Nemzetközi elemzések szerint a Karib-térség szocialista köztársaságában a polgárok fele részesült első, koronavírus elleni oltásban. A második injektálásról nincsenek adatok.

Viszont e napokban propagálni kezdték, hogy a 2 és 18 év közötti fiatalokat is be kell oltani, mert júliustól alaposan megugrott a friss fertőzések száma. A viszonylag nívós egészségügyi szolgáltatásokkal és orvosokkal rendelkező Kubában a közellátás romlása, az élelmiszerhiány és a jegyrendszer nem új keletű probléma. Ám az idegenforgalom lefékeződése miatt nehezebben jut devizához a havannai kincstár, így importárúk beszerzésére sincs nagyon módja. Ráadásul a szomszédos USA embargója is tartósan sújtja.

Fotó: -a-
Lap tetejére