RSS Feed

Humboldt Forum: szeptemberben is ingyenes

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 09. 11. 17:18:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Humboldt Forum: szeptemberben is ingyenes

A német főváros új kulturális központja júliustól fogad látogatókat: száz napig ingyenesen! A Humboldt Forum – Berlini Kastély Alapítvány jóvoltából emelt gigantikus épületegyüttes egy úgynevezett „Universalmuseum”-nak ad otthont. Ez jelenleg hat kiállítást jelent!

Ott, ahol a felrobbantott Hohenzoller Schloss romjain az NDK Népi Kamarája felépült – kőhajításnyira a Humboldt Egyetemtől – komoly szanálások kezdődtek a berlini fal leomlása után. A magyar turista is meglepődhet 2021 nyarán, őszén hogy Erich Honecker „lámpaboltnak” becézett egykori korszerű parlamentje sehol sincs már. Kilenc éve azon a történelmi telken rajtolt a nem mindennapi vállalkozás: a múlt emlékeit is idéző modern palota beillesztése a Múzeumsziget, a Berliner Dom és az Unter den Linden történelmi együttesébe. Remek munkát végeztek a tervezők, a mérnökök és a melósok! Tavaly nyáron én is ott aggódtam, midőn viharos szélben a Forum megkoronázásaként keresztes kupola is került a kastélyra. Naná, hogy a javarészt ateista berlini polgárok nagyot vitatkoztak e „demokratikus keresztelőről”. Ám hamar megszerettük a csillogó, elegáns atrakciót!

Picurka történelmi emlékeztető a régen érettségizetteknek, a régi „Schloss” és a mai Humboldt Forum vidékéről! A 19. század derekán a városnak már 400 ezer lakója volt, közöttük számos, mesterséget tanulni vágyó magyar is. Histórikus pillanat: 1871 januárjában a versailles-i kastély tükörtermében kikiáltották a Német Birodalmat. Berlin egy csapásra az Északnémet Szövetség fővárosából a „Deutsches Kaiserreich” politikai centrumává vált. Otto von Bismarck már 1862-től porosz miniszterelnök volt, s ő lett az egységes Németország első kancellárja. Egészen 1890-ig, mígnem az elhunyt I. Vilmos unokája, II. Vilmos el nem bocsájtotta. (A 206 esztendeje született „Vaskancellár” emlékét a – főváros zöld tüdejének becézett, több hektáros parkban – Tiergartenben a 21. században is egész alakos szobor őrzi és Nyugat-Berlin egyik legszélesebb sugárútja is Bismarck nevét viseli.)

A 19. századra már megállíthatatlan volt az ipari – nem utolsó sorban hadiipari – és polgári fejlődés az afrikai gyarmatokkal is gazdagodott birodalomban. A látványos urbanizáció éppen Berlinben volt a legkézzelfoghatóbb, ahol már 800 ezer embernél is több élt, midőn 1894-ben felavatták a Birodalmi Gyűlés épületét. A villamosok, omnibuszok, a magasvasút- (S-Bahn) és mélyvasút- (U-Bahn) közlekedés a város tempójának felgyorsulásáról árulkodott. Az első világháború idején már 2 millió polgára volt Berlinnek, s az „arany 20-as években” megduplázódott a népesség. Ma is közel ennyien, 3,8 millióan élnek a Spree-metropoliszban, melynek új büszkesége a Humboldt Forum. Szánjanak rá egy napot, ha erre járnak!

Fotó: -a-
Lap tetejére