RSS Feed

Törvények hada

Regös István - 2021. 09. 09. 9:33:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Törvények hada

Csak azt tudnám, valóban igaz-e, hogy a törvényeket értünk hozzák, hogy az életben könnyebb legyen eligazodnunk. Bár nem tartom gyengeelméjűnek a magyar polgárokat, bizonyosan tudnának különböző törvények nélkül élni, mégis újabb és újabb törvény, rendelet, előírás születik. Mégis lassan már alig-alig találok olyan törvényt, amit az emberek betartanának.

Éppen ezért azt javaslom, vagy korlátozzák a törvények számát, vagy tartassák be őket! És itt kezdődik a baj.

Törvénydömping

Újabb és újabb előírásokat zúdítanak ránk, újabb és újabb rendelet szabályozza az életünket. A pénzügyeket leszámítva (adó, áfa, stb.) alig ismerek olyan szabályokat és törvényeket, amelyek engem védenek. Amit az egyik legjobb törvénynek tartok és nagyjából szerte a világon mindenütt egyforma, az a KRESZ. A közúti közlekedésben sok más mellett szabályozni kellett, hogy kinek van elsőbbsége a forgalomban, bár erről még ma is vannak viták. A Távol-Keleten például annak az autónak van elsőbbsége, és ennek megfelelően ítélkezik a bíróság is, amelyiknek az eleje előbbre van a másiknál. Adott esetben pillanatok alatt bemérik az autók helyzetét, megállapítják, hogy melyik állt előbbre és ezzel már el is dőlt a vita arról, ki a vétkes. Persze, van kivétel.


Lehet, hogy kutyakresz kell?

S létezik számos rendelet, szabály az ebtartással kapcsolatban is. Ezekben azt is meghatározták, mi számít belterületnek és külterületnek. A 41/2010. számú kormányrendelet kimondja, hogy a lakóhely kerítésén belül belterület, a kerítésen túl, már egy méterrel is külterület. Külön szabályok vonatkoznak a nagy és kisebb testű kutyákra és betűről betűre rigorózusan előírják, hogy kutyánkat csak és kizárólag pórázon szabad sétáltatni külterületen (parkokban, sétányokon, közúton). Ezekben az esetben lényegében ezek a helyek jelentik a külterületet, melyek nemcsak kutyasétáltató helyek, hanem közösségi terek is. A legtöbb kerület ezért külön kutyafuttatókat épít, melyeket körbe is kerítenek.


A kutyák nem tudnak olvasni

És itt jön a lényeg. Az érvényben lévő rendeleteket, amelyek a kutyasétáltatásra vonatkoznak, szinte senki nem tartja be. A kutyák, akár kicsik, akár nagyok, szabadon száguldoznak, mert ők nem ismerik a törvényt. Egy hihetetlen dolgot mondok: van, aki fél a kutyától. Akit nem nyugtat meg, ha egy farkaskutya rohan feléje és bár a gazdája kiabálva akarja visszahívni, de elmagyarázza, hogy ez a kutya még soha nem harapott meg senkit, nagyon szereti az embereket. Szép dolog és mielőtt rám zúdul a szidalom, elárulom, hogy nagyon is kutyaszerető vagyok. A mi családunknak is évtizedekig volt kutyája, éppen Zuglóban. Szinte naponta halljuk, látjuk, olvassuk, hogy kutyatámadás történt nyílt utcán. Az adófizetők viszont békésen szeretnének sétálni, anélkül, hogy félniük kellene a kutyáktól. Meg kell találni az együttműködés lehetőségét. Kutyafuttatóra szükség van, a kutya házi kedvenc, de azért a többség mégis csak gyalogos. Nem vagyok szakember, nem tudom, kinek a feladata, hogy betartassa az ide vonatkozó rendeleteket. Mert úgyis lehet szeretni a házi kedvencet, hogy az előírásoknak megfelelően pórázon sétáltatjuk, vagy egyszer-egyszer, akár hétvégén keresünk egy erre a célra használható kutyafuttatót. 


Fotó: Iró Zoltán
Lap tetejére