RSS Feed

A Bodrogon startol az újabb hulladékderbi

PET Kupa - 2021. 09. 09. 8:00:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Bodrogon startol az újabb hulladékderbi

A nyáron sikerrel megrendezett Tisza-tavi és Felső-tiszai környezetvédelmi versenyek után a Bodrogra eveznek a PET Kupa csapatai, hogy Sárospatak és Bodrogkeresztúr között tisztítsák a folyót. Az előprogramoknak köszönhetően ezúttal határon túli szakaszok is megtisztulnak.

A versenyt a PET Kupa legújabb fejlesztése, a Pontonkonvoj kíséri. Az úszó létesítmény a folyótisztítók hatékonyságát szolgálja és a felszerelések tárolásában nyújt segítséget. A begyűjtött hulladék nagy része újrahasznosításra kerül, amelynek vízen lebegő bizonyítéka az a két – újrahasznosított műanyag pallókból készült - Lebegő Kikötő, amelyeket a verseny során avatnak fel a résztvevők. Az II. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósul meg. A Pontonkonvoj főtámogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

 

Júniusban a Tisza tavon 5 tonna hulladékot, augusztus első hetében a Felső-Tiszán pedig újabb 6 tonna szennyeződést szedtek össze a PET Kupa hajós csapatai. A versenyek számát tekintve rekord év az idei, hiszen szeptemberben már a harmadik több napos folyami hajós versenyt szervezi meg a Természetfilm.hu Egyesület.  

A II. Bodrogi PET Kupa nyitóeseményén kerül sor a PET Kupa legújabb létesítménye, a Pontonkonvoj felavatására. A júliusban vízre bocsátott úszó létesítmény - a Felső-Tisza után, - most a Bodrogon segíti a petkalózokat. A Pontonkonvoj fedélzetén toalett, zuhanyzók, raktár, közösségi tér várja a folyótisztításban elfáradt petkalózokat.

 

Tiszta Tisza, Boldog Bodrog

A Természetfilm.hu Egyesület két évvel ezelőtt, a Víz Világnapja alkalmából szervezett először hulladékgyűjtő programot a Bodrogon. Sárospatakon több száz fős gyereksereg, az önkormányzat részéről pedig szívből jövő fogadtatás és támogatás várta a résztvevőket. Ekkor indult el a #boldogbodrog program és a jövőbeli versenyek tervezése. 

2020-ban az I. Bodrogi PET Kupán 1200 zsák hulladék gyűlt össze, az erősen szennyezett partszakaszokat azonban csak részben sikerült megtisztítani. A Bodrog csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, de az ukrán Latorca és az Ung folyókból folyamatosan kapja a hulladék utánpótlást. A helybéliek a szervezésben és a hulladékgyűjtésben is sokat segítenek, idén velük folytatódik a vadregényes és különleges természeti értékű területek takarítása, valamint a hat hajós csapatból és kenus különítményből álló flotta ellátása.

 

Nemzetközi előprogram indul a Bodrog szlovák szakaszáról

A rendezvényt megelőzi a PET Kupa TidyUp/Forrástól a torkolatig nemzetközi programjának keretében végzett takarító akció, ahol a szlovák kollégák a magyar módszertan szerint takarítanak, előre feltérképezett szennyezett helyszíneket. A program során a Bodrog 26 folyamkilométer hosszú, határon túli (14 fkm) és hazai (12 fkm) szakaszát tisztítják meg a résztvevők. A kenus csapatok hétfőn Zemplénből indulva Bordogszerdahelyen és Felsőbereckin át eveznek és takarítanak. Szerdán, az előprogram utolsó napján az Alsóbereczki hídnál tisztítanak meg egy erősen szennyezett területet az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen, majd Sárospatakig folytatják a munkát, ahol átadják a stafétabotot a II. Bodrogi PET Kupa csapatainak.  

 

Fotó: -a-
Lap tetejére