RSS Feed

A hazai szinkronszínészek legjobbjait díjazták

M. A. - 2021. 09. 09. 17:44:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hazai szinkronszínészek legjobbjait díjazták

A SzíDosz-Szinkron Alapszervezet (SziA) a három hónapon át tartó Szinkronszemle 2021 záróeseményeként, idén újra élőben rendezhette meg a Szinkronünnep és Díjátadó Gálát, amelyre a hétvégén az Uránia Nemzeti Filmszínházban került sor.

A Szinkronszemle részeként szakmai- és közönségszavazásra is sor került. A szakmai díjakról egy, a SziA által felkért zsűri - Aprics László, Bánsági Ildikó, Márkus Tamás, Novák Péter, Réz András, Takácsy Gizella - és a szakmában dolgozó alkotók, szakemberek két lépcsőben döntöttek. A díjazottak teljes listája a dokumentum végén olvasható.

 

A szinkronmunka alapján az év filmje mind a szakma, mind a közönség szerint a Női részek lett. A sorozatok közül a szakma az Easttowni rejtélyeket, a közönség A nagy pénzrablást tartotta a legjobbnak. A legjobb film szakmai díját Pogány Judit, a sorozatét Tóth Enikő és Stohl András adta át.

 

Az Easttowni rejtélyek további két szakmai díjat is besepert: A legjobb női főszereplő díját Kate Winslet hangjaként Pálfi Kata vehette át az előző évi díjazottól, Nagy-Német Borbálától. A sorozat egészén végzett munkájáért Szalay Csongor a legjobb szinkronrendezőnek járó díjat kapta. A díj átadói Orosz Ildikó és Nikodém Zsigmond szinkronrendezők voltak.


A Richard Jewell balladája című film két szakmai jelölést váltott díjra: A címszereplő (Paul Walter Hauser) megszólaltatójaként Elek Ferenc kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, amit Rátóti Zoltán adott át. A hangját a főhős ügyvédjének (Sam Rockwell) kölcsönző Rajkai Zoltán pedig a legjobb férfi mellékszereplő lett. Ugyancsak szakmai elismerésben részesült Peller Anna, aki A csodálatos Mrs. Maiselben nyújtott alakításáért (Alex Borstein hangja) a legjobb női mellékszereplő díját kapta. A legjobb gyerekszereplő Maszlag Bálint, a legjobb csoportos szereplő pedig Mohácsi Nóra lett.

 

Természetesen a közönség is megszavazta a legjobb női és férfi szinkronhangokat is: Csifó Dorina és Epres Attila vehették át ezeket a díjakat. A gálán összesen hét életműdíj került átadásra. Többek között Kovács Nóra, színésznő és Lőte Attila, színész vehette át azt az elismerést, amelyet az elmúlt évtizedekben a szinkronizálás területén maradandót alkotó művészeknek és szakembereknek ítéltek oda. 


A szinkronszakmában dolgozó szakemberek külön posztumusz életműdíjjal emlékeztek meg Németh Piroska gyártásvezető munkásságáról. Az életműdíjakat Mihályi Győző, színművész, a SzíDosz elnöke és Tomasevics Zorka, szinkronrendező adták át. Szintén a rendezvény alkalmával hirdették ki a Selmeczi Roland Tálentum Díj legújabb nyerteseit is. Selmeczi Roland Tálentum Díjra a magyarországi tévé- és mozifilm forgalmazók jelölnek azon negyven év alatti színésznők és színészek közül, akik kiemelkedő tehetséggel szinkronizáltak az elmúlt évben. Az idei év díjazottjai: Szilágyi Csenge és Varga Rókus.

 

Mivel az elmúlt évben a járvány miatt nem volt mód személyesen találkozni, ezért a karanténidőszak alatt megrendezett Online Farsangi Szinkronszemle korábban már kihirdetett díjait is ezen az estén vehették kézbe a nyertesek.

 Fotó: Gordon Eszter
Lap tetejére