RSS Feed

Talibán kontra Bánk bán

Mogyorósi Géza - 2021. 09. 11. 8:00:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Talibán kontra Bánk bán

Legokosabb pesti barátomnak évtizedek óta - néha - átküldöm egy-egy megjelent cikkemet. S Ő is megtisztel publikációival, legyen az könyv, netán vers a fióknak. Naná, hogy e napokban az afganisztáni eseményekről is kikértem véleményét. Engem megdöbbentett válasza. Íme!

„Még Afganisztán sem érdekel annyira, amennyire pedig nyilván illene. Van elég baj idehaza is, nem nagyon izgat, hogy a tálibok törnek-zúznak-e. Pontosabban: hogy mikor kezdenek hozzá. Lehet, hogy ez előítélet, mert iszlám radikálisoktól jót eddig még nemigen láttam. Ami azt illeti, más radikálisoktól sem. De ismétlem, luxus nekem azon agyalni, hogy mit rombolnak Afganisztánban, amikor idehaza napról napra állítanak vissza valami - nem, nem is tudom, mit. Nem a középkort. Az (Mátyásig) a maga nemében különb volt ennél. Nem is a Horthy-korszakot. Az nem volt sokkal különb, de legalább nem próbált egész Európával egyszerre szembepisálni. (Igaz, fél Európa akkor fasiszta volt.) 

Pláne nem a dualista időket. Azok SOKKAL különbek voltak, legalábbis így utólag visszanézve. És persze nem is Rákosi vagy Kádár korát, jól ismert és érthető okokból. Valamit, ami mindezekből kiveszi mindegyiknek a legrosszabb elemeit, és kombinálja őket, a jobbakat ellenben szigorúan kizárja. Kivétel a fekete autók. Azok MÉG nem jönnek. És ezt még külön meg is kell köszönnünk Orbánnak, mint nagyvonalúságot, mert ha ő azt akarná, hogy jöjjenek, rég nem lenne intézményes akadálya. De itt is az a helyzet, mint a tálibokkal: vajon meddig?

Újra maximálisan érvényesek József Attila sorai: 'És nem tudhatom, mikor lesz elég ok / előkotorni azt a kartotékot...' Kádár legalább rájött, hogy egyáltalán nem kell azt a kartotékot előkotorni, épp elég, ha megvan, és ezt mindenki tudja. Egyelőre Orbán is ehhez tartja magát. De az biztos, hogy az új kartotékok megvannak (a régieket elvihette, aki akarta, a demokrácia húsz évében), és kérdés, hogy meddig tartja magát a kádári példához. 

Mindegy. Ez sem érdekel már komolyan. Ha előkotorják, hát előkotorják. Ha Huxit, hát Huxit. Ezt a harminc évet valahogy megpróbálom még túlélni. Ha sikerül, jó. Ha nem sikerül, az sem akkora veszteség.“
Fotó: -a-
Lap tetejére