RSS Feed

Müncheni mustra – zöld kérdőjelek

Mogyorósi Géza - 2021. 09. 07. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Müncheni mustra – zöld kérdőjelek

A bajor főváros a házigazdája koraősszel az IAA MOBILITY 2021 járműipari szakvásárnak, ha már az Oktoberfestet (ismét) lefújták. A közel hét évtizeden át a Majna-parti Frankfurtban megrendezett Nemzetközi Autó Kiállítás {IAA} új helyre költözött: tavaly a koronavírus-járvány terjedése miatt elmaradt a rangos show, akárcsak a legendás sörös-pereces buli.

Egy réges-régi mondás szerint a német átlag polgárnak azt jelenti a kocsija, mint az amerikaiaknak a szabad fegyverviselés. Nos, van benne valami! Esküdni mernék rá, hogy rengeteg autómániás germán gyakrabban dédelgeti, fürdeti autóját, mint a barátnőjét/nejét. Oké, sűrübben is váltogatja... Mostanában például a dízel verdát hibridre, avagy benzines modellt elektromosra. Ezen új trendekbe enged majd bepillantást a szeptember 7-én nyíló müncheni  IAA MOBILITY 2021.

A környezetvédők már jelezték, hogy akciózni fognak a bajorországi szakvásár ideje alatt. Mert a 48 millió darabos járműparkkal büszkélkedő (?) NSZK-t zöldebbé szeretnék varázsolni. Fittyet hányva arra, hogy a mintegy 20 millió – részben vidéki – nyugdíjas, ha eddig nem biciklizett, ezután sem akar nyeregbe pattanni. S ez vonatkozik a 7-8 millió, eltérő mértékben rokkant emberre is Európa szívében. Meg makkegészségesek tömegeire is. Tévedés ne essék! Gyermekkoromban szerettem bringázni, s felnőttként – Dániában, Attila barátommal – magam is kerekeztem. Sőt itt Berlinben is tettem pár kísérletet. De a kőkemény forgalom, a szabályszegő, „színvak”, agresszív bicajosok elvették a kedvemet a drótszamártól. Már el is adtam vadzöld, kétkerekű paripámat!

Immáron nagykorú, augusztusban frissen vizsgáztatott Nissanommal gurulva nap, mint nap látom Közép-Európa legnépesebb metropoliszában, hogy fogy a parkolási lehetőség. Egyre több új kerékpáros út épül az adónkból. Már a mentőkocsik, a kisebb-nagyobb boltok áruszállítói sem tudnak szabályosan megállni. És mégis, a bringások egy része előszeretettel száguldozik a járdán, noha van már saját, kijelőlt sávja is. A müncheni autós mustra kapcsán jut eszembe, hogy „közelít a tél”. Remélem, hogy a most brutálisan zöld(séget beszélő) fiatalok és idősebbek a mínusz fokokban is a klímavédelem harcosai maradnak, s nem „nyergelnek át” garázsban örzött négykerekűjükre. És nem repülnek délre melegedni, s nem mobiloznak egész nap, és fűtik fel lakásukat, ahol nyaranta a légkondi zabálja az áramot!


Fotó: -a-
Lap tetejére