RSS Feed

Merkel hatezer napja

Mogyorósi Géza - 2021. 09. 04. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel hatezer napja

A német kancellárnő leteszi a lantot. E nyáron elbúcsúzott Londonban II. Erzsébettől és a miniszerelnöktől. Berlinben pedig a holland királyi párral tette ugyanezt. Washingtonba férjével röppent el júliusban – hivatalosan utoljára. S Brüsszelbe sem fog már Angela Merkel bumerángként visszatérni a szeptemberi Bundestag választásokat követően.

Azt még Németországban sem tudjuk, hogy ősztől melyik párt adja majd az új kormányfőt? Ám a 67 esztendős Angela Merkel – közel hatezer napja hatalmon – már sikerrel túlszárnyalta Adolf Hitler (12 évnyi) és Konrad-Adenauer (14 évnyi) rekordját. A 2017-ben elhunyt Helmut Kohl 1982 végétől 16 esztendeig irányította az NSZK-t. Újabb közép-európai időutazás! Azt látom, hogy a minap Joe Biden amerikai elnökkel randevúzó, s perceken belül posztjáról önként távozó Merkel sikeres országot és romos konzervatív pártot hagy maga mögött. A német történelem első női kancellárja a korábbi gazdasági, pénzügyi krízist jól kezelte. Aztán a 2015/16-os migránshullám idején bel- és külhonban is gyarapodtak a bírálatok. A tavaly betoppant koronavírus-járvány megfékezése a kezdeti nehézségek után idén már eredményes. Jobb napokon bő egy millió felnőttet oltottak be. De így is több, mint 93 ezer polgárát gyászolja az NSZK. Merkel felelősségét majd az utókor állapítja meg. Az afganisztáni akcióval kapcsolatban is!

Európa nagyasszonyának 16 éve tartó kormányzása idejére esett az a szomorú külpolitikai „cirkuszmutatvány”, hogy Berlinnek nem csak Moszkvával, de Washingtonnal is megromlott a viszonya. Az oroszul és angolul is kitűnően beszélő, jó diplomáciai érzékkel rendelkező kancellárnő sem az előző, idős amerikai elnökkel, sem a Kreml örökifjú fura urával nem tudott igazán szót érteni. Mintha az NSZK-ra is vonatkozna (kicsiben), amit politikai elemzők (nagyban) az USA és az EU viszonyával kapcsolatosan kritizálnak e hetekben. „Európa gazdag, de gyenge” - így a sommás megfogalmazás.

A „hálás” szavazók, ha most lenne a szövetségi parlamenti választás, akkor az ellenzéki Zöldeknek 17 százalékot adna. A merkeli CDU/CSU pártszövetség (22 %) és a szocdemek (SPD/25 %) jelenlegi koalíciója pedig 47 százalékkal elbukna. Ám az országos szavazást 2021. szeptember 26-ra tűzték ki. A kampány rajtjakor a hatalomba visszavágyó liberálisok (FDP) a voksok 11 százalékával kalkulálhatnak, fej-fej mellett a Németországnak „alternatívát” kínáló, viszonylag új, szélsőséges tömörülést, az AfD-t (11 %). A szintén ellenzéki, posztkommunista-szocialista Balosoknak (7 %) ugyancsak fel kell kötniük a gatyát, ha ősszel nem akarnak kiköltözni a Reichstag történelmi épületéből. Nos, itt tartunk most koraősszel. Nem csak a meteorológusok ígérnek forró szeptembert Európa szívében!


Fotó: -a-
Lap tetejére