RSS Feed

Így válasszunk laptopot a tanuláshoz

M. A. - 2021. 09. 07. 8:59:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Így válasszunk laptopot a tanuláshoz

Az elmúlt tanévben nagy kihívás elé állította a családokat az online oktatás, és bár ősztől ismét jelenléti oktatásra készülnek az iskolák, a bezártság miatt felgyorsult digitalizáció várhatóan hosszú távon is kifejti majd a hatását.

Az iskolák a hagyományos és az online megoldásokat vegyítve újíthatnak oktatási módszereiken, néhány egyetem pedig már bejelentette, hogy az őszi félévben is online tartja meg a nagylétszámú előadásokat, ezért érdemes az erre alkalmas eszközökkel nekivágni az iskolakezdésnek. Az LG szakértői most összegyűjtötték, a különféle korosztályok számára milyen szempontok alapján érdemes az oktatáshoz használható egyik legkézenfekvőbb készüléket, azaz laptopot választania a szülőknek.

 

Többféle eszköz is alkalmas lehet arra, hogy egy diák teljesítse az online feladatokat: a szülők szükség esetén a tableteket, telefonokat is bevethetik, de hosszú távon érdemes inkább a PC-s megoldások és a laptopok választékában keresgélniük. „A notebookok nagy előnye, hogy egyetlen eszközbe építve kínálják mindazt, amire online oktatás esetén szükség lehet: a képernyőt, a billentyűzetet, az egeret, a kamerát, a mikrofont és a hangszórót. Bármilyen eszközt választunk, érdemes figyelembe vennünk, hogy a készüléknek a következő 4-5 évben alkalmasnak kell lennie arra, hogy a diák elvégezze az órai feladatait” – mondta el Orémus Eszter, az LG IT termékekért felelős marketing menedzsere.

 

Az általános iskolai évek alatt még nem feltétlenül van szüksége saját laptopra egy diáknak, érdemes azonban a családban fenntartanunk legalább egy olyan PC-t vagy notebookot, amit többen használhatnak. A középiskolai évek alatt már nagyobb szerepet kapnak a digitális megoldások, azonban – hacsak a tanuló nem valamilyen speciális hobbit űz – még ekkor is elegendő egy alaptudású készülék.

 

Egy egyetemista laptopjának kiválasztása már bonyolultabb kérdés. Mindenekelőtt egyeztessük a választott szak elvégzéséhez szükséges technikai követelményeket az intézménnyel, oktatókkal: a gépnek tudnia kell kezelni a szakterülethez szükséges programokat, alkalmazásokat és azt is érdemes előre számításba venni, hogy mindez Windows-alapú, vagy más rendszert igényel. Vásárlás előtt érdemes arról is tájékozódni, hogy az egyetem, vagy maga a diákigazolvány lehetőséget ad-e kedvezményes eszköz- és szoftvervásárlásra.

 

Ideális, ha a készülék kényelmesen elfér a hallgató táskájában, ezért érdemes a 17 hüvelykes, nagyméretű laptopok helyett maximum 16 collos, vagy annál kisebb eszközt vásárolni. Nem érdemes azonban 13-14”-nél kisebb méretben gondolkodnunk, hiszen a kényelmes munkavégzéshez teljes értékű képernyőre, billentyűzetre és touchpadra lesz szükség. Az állandóan mozgásban lévő egyetemista számára hasonlóan fontos szempont, hogy a készülék akkumulátorideje minél hosszabb legyen. Az LG gram laptopjai például 1 kg körüli, elképesztően kicsi tömegük és a FullHD-nál kétszer nagyobb, WQXGA felbontásuk mellett is akár egész napos használatot ígérnek.

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére