RSS Feed

Ezért ne tartsd a fiókban a régi mobilod

M. A. - 2021. 09. 06. 17:46:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ezért ne tartsd a fiókban a régi mobilod

Bár sok háztartásban évekig tárolják a régi mobilokat, hátha még jó lesz valamikor, kevesen tudják, hogy a telefonokban található veszélyes anyagok hosszú távon szennyezhetik a környezetet, sőt, akár az emberi szervezetre is károsak lehetnek.

Többek között ezért is érdemes kivenni a fiókból és elvinni a megunt eszközöket a kijelölt átvevőhelyekre, ráadásul ezzel a fenntarthatóbb gyártást is elősegíthetjük. A Telenor most összegyűjtött három okot, amiért itt az ideje megválnunk a régi készülékektől.

 

Az értékes fémek újrahasznosíthatók

 

Ha visszavisszük a régi telefonjainkat, a környezetünkért is teszünk: ezek a készülékek ugyanis olyan értékes fémeket és egyéb anyagokat tartalmaznak, amelyek az új telefonok gyártásához elengedhetetlenek, viszont a bányászatuk komoly társadalmi és természeti terheléssel járhat. Felmérések szerint a használt mobilok egy része a háztartási szemétben landol, így pedig nagyobb mennyiségű arany, ezüst, réz és vas megy kárba. Az újrahasznosítás esetében viszont ezek egy része a körforgásban marad, ennek köszönhetően csökkenthetjük az anyagok kitermelésével járó drága és környezetterhelő folyamatokat.

 

Veszélyes anyagokat tartalmaz

 

Bár sokan nem tudják, de a mobilkészülékek veszélyes anyagokat, például ólmot és higanyt is tartalmaznak, amelyek káros hatással lehetnek a környezetre és az emberi egészségre is. Természetesen ezek a mindennapi telefonhasználat során nem jelentenek problémát, viszont, ha nem szakszerűen helyezik el az eszközöket, a környezetet is károsíthatják.

 

Megéri visszaadni

 

A fenntarthatósági szempontok mellett akár anyagilag is jól járhatunk, ha gondoskodunk a rég nem használt mobilok és a hozzátartozó kiegészítők megfelelő helyen való leadásáról.  A Telenor üzleteiben bármikor leadhatjuk a régi készülékeket, ahol gondoskodnak azok megfelelő tárolásról, valamint újrahasznosításról vagy -felhasználásról, így meghosszabbítva a mobilok élettartamát. Ráadásul a rég nem használt készülék akár árengedményre is váltható. A Telenornál egy most futó akcióban október 6-ig bármilyen, beolvasható IMEI számmal rendelkező készülékért cserébe 20 ezer forintos kedvezmény jár új készülék Hiper-tarifával, vagy a vállalkozóknak szóló Telenor MyBusiness Classic L, XL és XXL tarifával történő vásárlásakor, két év hűségidő vállalása esetén.

 

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére