RSS Feed

A kórházba kerülők 90 százaléka nem kapott oltást

hvg.hu - 2021. 09. 06. 8:40:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kórházba kerülők 90 százaléka nem kapott oltást

Fel kell készülni a negyedik hullámra, és ennek a legfontosabb része, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a Kossuth rádióban.

Szlávik János emlékeztetett, hogy a koronavírus delta variánsa sokkal jobban terjed a gyermekek körében, mint az eddigi mutációk, ezért fontos, hogy 12. év felett ők is felvegyék az oltást. Elmondta azt is, hogy a delta variáns tünetmentesen is tud fertőzni, ami azt jelenti, hogy a vírus már a tünetek megjelenése előtt két nappal megtelepedhet a torokban. Ezt a védőoltások – ha nem is teljesen –, de megakadályozhatják.

Szlávik a harmadik oltással kapcsolatban úgy fogalmazott, ezt elsősorban az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek és a szervátültetetteknek kell felvenniük, de egyre több adat támasztja alá, hogy érdemes másoknak is beadatniuk.

Kitért arra is, hogy a kórházba kerülők 90 százaléka semmilyen oltást nem kapott, 10 százalékuk pedig olyan oltott, akinek valamilyen súlyos alapbetegsége van. A szakember hozzátette, hogy a gyógyszeres terápia egyelőre nem változott, ezért is fontos, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Lap tetejére