RSS Feed

Munkás sors: rövidebb élet

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 09. 04. 17:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Munkás sors: rövidebb élet

József Attilától már régen tudjuk, hogy „a mosónők korán halnak”. Így nem meglepő azon friss német kutatások eredménye, mely szerint a hivatalnokok jóval tovább élnek, mint a melósok. Más téma, hogy Brazíliától Indiáig és Itáliától Magyarországig aratott a Covid-halál tavaly és 2021 első felében.

Az EU legnépesebb államában, az NSZK-ban közel 1 millió tragédiát regisztráltak a múlt esztendőben, melyből csupán félszázezer köthető a korona-járványhoz. Eközben a születési kvóta is visszaesett. A  friss kutatások azt tükrözik, hogy a 65 esztendősen nyugdíjba vonult hivatalnokok még 21,5 évet élnek átlagban. Tegyük hozzá – anyagi biztonságban! Az alkalmazottakra 19 esztendőnyi nyugalom vár, míg a munkásosztály tagjaira csupán másfélévtized. Mit mutatnak még az aktuális felmérések?
A német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Statistisches Bundesamt) friss jelentése szerint 2020-ban 986 ezer halálesetet regisztráltak az Európai Unió legnépesebb tagállamában. Ez öt százalékkal magasabb kvóta az előző évinél. Tavaly a születések száma szerényen mérséklődött az NSZK-ban. A 366 napos múlt esztendőben, más szökőévekhez hasonlóan emelkedett a halálozások száma. A statisztikai szakemberek egyeértenek abban, hogy a bevándorlás csökkenése karöltve a koronavírus-járvánnyal összefüggő tragédiákkal ugyancsak felelős azért, hogy az NSZK lakossága – először egy évtized után – nem gyarapodott, hanem apadt. A 83 milliós köztársaságban 773 ezer gyermek született.
Házasságkötés is ritkábban történt. A friss adatok azt tükrözik, hogy az egészségügyi szabályok megszigorítását követően, tavaly áprilisban – 2019 tavaszához képest – 37 százalékkal esett vissza a frigyek kvótája. Egész 2020-ra kivetítve 10 százalékkal volt kevesebb esküvő Németországban, mint az előző esztendőben. A Covid-19 járvány kirobbanása óta majd' 92 ezer ember hunyt el a kórral összefüggésben. Az NSZK-ban regisztrált 4 millió fertőzött zöme már gyógyulóban van, avagy felépült, ám sokuk panaszkodik ma is fejfájásra, félelmi állapotra, lelki zavarokra, depresszióra.

Fotó: -a-
Lap tetejére