RSS Feed

Elfelejtett típusok: Audi Avant

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 09. 04. 12:39:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elfelejtett típusok: Audi Avant

Az európai és amerikai oldtimer találkozók komfortos kedvence a kupé és kombi erényeket ötvöző, Audi 100 C2-es szériájának ötajtós verziója. Az 1977-től több ráncfelvarráson átesett nyugatnémet modell sokaknak nem tetszett a maga idejében.

A bő 4,5 méteres furcsa fazonú batár a két- és négyajtós limuzinhoz képest extravagánsnak tűnt. Egyszerre volt sportos és tágas. Az 1,6 és 2,1 literes benzines, valamint lomhább, 2,0 lityis dízel motorral kínált bajor országúti rakéta a Mercedes riválisaként került a piacra. Akkor még kevés sikerrel. De már a 70-es, 80-as években is megvoltak az Audi 100 Avant hűséges hívei. Ki sejtette akkoriban, hogy majdan Magyarországon is gyárat nyit a legendás német konszern?!

A felső-közép kategóriában a W 123-as Mercin kívül a BMW 5-ös sorozatának is konkurenciát jelentett az Avant. A napjainkban már a gyűjtők féltett kincsének számító Audi 100-asok különösen a strapabíró, öt hengeres változatban népszerűek. Az 1979-től számos frissítésen átesett ős-Avantok megkímélt, típustiszta veterán modelljeire 10 ezer euró alatt nem könnyű lecsapni.


Fotó: -a-
Lap tetejére