RSS Feed

Som Lajos és Sztálingrád

Csontos Tibor - 2021. 09. 08. 7:41:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Som Lajos és Sztálingrád

Midőn Som Lajos egyszer a zenekarával a mátyásföldi szovjet főparancsnokságon készülődött fellépésre, s a hangfalakból a Born To Be Wild-ot bömböltették, odament hozzá egy öreg tábornok, megölelte Somot és azt mondta egy tolmáccsal, hogy ő a sztálingrádi csata óta nem hallott ilyen hangerőt. Nos, ilyen hangerővel szólt a beat a hatvanas évek végén is. S ugyanígy szólnak ezek a beatkorszakos sztorik Bálint Csaba Beatinterjúk III. című kötetében.

A szerző a Rockmúzeum - Magyarock Hírességek Csarnoka Egyesületének elnöke, aki a hazai beat-pop-rock történetében nyakig merülve írja könyveit, hogy imigyen is életben tartsa mindazt,ami körülvette a műfaj itthoni születését. A Beatinterjúk-sorozat első két kötete,miként persze a most megjelent harmadik is, azokat a zenészeket,énekeseket szólaltatja meg, akik több más mellett az ősIllés, az ősHungária, az ősOmega , az ősMetró, az ősSyrius, ősNeoton  vagy éppen a Syconor, a Nevada, az Atlantis, a Scampoló ringatták a beatbölcsőt, és akik menet közben kiszálltak a buliból. S persze,akik jó részének nevét talán már el is felejtettük. Néhányan már nincsenek köztünk, a többiek nyugdíjasok,s olykor összeállnak egy öregfiúk beatmeccsre.

E harmadik kötetben a hajdani zenésztársak felidézik a rendkívül tehetséges gitáros Bencsik Sándor alakját is,aki disszidensként halt meg egy osztrák menekülttáborban, tragikus körülmények között. Beszélnek Som Lajosról, is, őt jó értelemben véve agresszívnek írták le, agilisnek, aki, úgymond, az emberevő dalokat kedvelte. Som a Record együttesben is megfordult, melynek dobosa, Ambrus Zoltán - később a Neoton  dobosa - elmeséli, hogy a Rolling Stone-szos Charlie Watts volt a példaképe,akinek kinagyított fényképét ráragasztotta a nagydobra. Apró kis finomságok a beatkorszakból...  Szó esik Radics Béláról, aki egy emlékezetes Sakk-Matt koncerten, ahol kigyulladt az egyik énekhangfal,azonnal váltott és Jimi Hendrixtől elkezdte játszani a Fire című számot. Radics másik zenekara is szóba kerül, a Tűzkerék,melynek 1970-ben a friss Kossuth-díjas Tátrai Tibor volt a technikusa... 

Az ilyen és ehhez hasonló beatmazsolák teszik olvasmányossá az élőbeszéd fordulatait meghagyó, a stilisztikai javításokat sokszor nélkülöző beszélgetéseket. A nyelvi mívességet persze felülírják a jobbnál jobb sztorik, amelyek visszavisznek bennünket a beat őskorába, ha úgy tetszik,a hőskorába. Kiderül például, hogyan lehetett a hatvanas évek végén Magyarországon füvet szerezni. A fű között pedig mag is volt, amit elültettek és évekig volt belőle termés. Az őszenészek, köztük a Scyllia, a Flottila, az Amphora, a Neoton, a Dog-Beaters, a Kefír tagjai nem győzik történetekkel, melyek közül nem hiányozhatnak a hihetetlen szovjet seftes sztorik sem. Megtörtént, hogy a hangafal közé elrejtve csempésztek fridzsidert, melyről a technikus bemondta, hogy az hangfal, de vakoknak... A nagy Szovjetunióban pedig az ottani zenészek a legkisebb törött cintányért is megvették, s a sérült részeket  leesztergálva róluk újra hasznosították. A Körszállóban játszó Horoskop 4 nevű együttes úgy frissítette repertoárját, hogy a hotelbe jártak az amerikai követség tagjai, s ők vitték nekik havonta  az amerikai Top tent és Top twentyt. Karda Beáta pedig elmeséli, hogy a hetvenes évek elején a Beata and the Piramis formációval az NSZK-ban állomásozó amerikai katonáknak játszottak.

A jórészt soha nem látott zenekari fotókkal, plakátokkal ékesített könyvben Bálint Csaba interjúalanyai sok olyasmit mesélnek, amelyekről a műfajban megmaradt és sztárrá lett első vonalbeli zenészek,előadók talán soha nem beszéltek. A hajdanvolt beatkorszaknak ezek a mikrovilágai teszik teljesebbé, árnyaltabbá, hitelesebbé és gazdagabbá a műfaj első évtizedeit. Érdekes adalékpéldául,hogy akkoriban az énekeseknek volt egy neve,mégpedig azé,akit a legjobban tudott énekelni:Koncz Zsuzsa volt Sandie Shaw, Zorán Roy Orbison, Komár Elvis Presley,Zalatnay Cini Wanda Jackson. A Futurama együttes gitáros,énekese Laux Tibor, Laux József testvére persze megmaradt Lauxnak. A Futuramában együtt játszott vele Mihály Tamás,aki innen ment át az Omegába, s az a Köves Pinyó Miklós,akit Laux József tanított dobolni...
Fotó: -a-
Lap tetejére