RSS Feed

Kell-e nekünk ipad?

Árpási Zoltán - 2021. 09. 01. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kell-e nekünk ipad?

Az általános iskola padját Svájcban koptató unokám ötödikes lett! A dolog természetesen magánügy, különben is ez a világ rendje, a gyerekek nőnek, és – ha minden rendben megy – előbb vagy utóbb ötödikesek lesznek. Nincs ebben semmi különös.

Nem is ezért hozom szóba az eseményt, hanem azért, mert a felső tagozatba lépők mindegyike – ahogy ő is – kapott egy ipadot. Ingyen, négy évi használatra. Ebbe dolgoznak, a házi feladatot is ide írják, s a tanár bácsi vagy néni iskola után is elérheti őket, ha akarja. (Néha persze akarja.) Időnként beszedi a kütyüket, nyilván ellenőrizni az egyéni munkát, meg talán arra sem árt rápillantani, miket néz a kölyök a szabadidejében.
Ejha – mondtam magamban. Szép világ a hanyatló nyugaton (olyan ismerős ez a hanyatlás, csak annak idején rothadásnak mondtuk/mondták.) Szóval ejha, és elkezdtem számolni, mibe kerülne ez nekünk, csóró magyaroknak. A mindent tudó Központi Statisztikai Hivatal szerint édes hazánkban 730 ezer kisdiák tanul általános iskolában. Átlagot számolva:  91 ezer nebuló kezdte tanulmányait az ötödik osztályban. Ha Battonya és Nemesmedves között mindegyikük kapna egy ipadot, akkor a büdzséből nagyjából tíz-, tizenöt milliárd forintot kellene kikapni, és a jövőbe befektetni. Ennyiből meg lehetne oldani – a cigánysoron élő gyerekektől a rózsadombi srácokig – valamennyi ötödikes (négy év alatt négyszer ennyiből az össze felsős) korszerű, szükség esetén a digitális oktatását.
Természetesen nem akarok itt stadionozni, ilyen-olyan luxusberuházásokról elmélkedni, csupán azt a kérdést vetem fel, gazdagnak kell-e lenni ahhoz, hogy előrelépjünk a digitális oktatás terén? A hozzá való összeget tekintve: nem. Jól látható, hogy olykor – mint jelen esetben is – elég lenne az akarat ahhoz, hogy bizonyos területen elérjük, netán meghaladjuk a fejlettebb országokat. Nyilvánvaló, hogy itt hiányzik hozzá az akarat. Vagy másutt teljesedik ki.  


Fotó: -a-
Lap tetejére