RSS Feed

Himmler agya Heydrich

Csontos Tibor - 2021. 08. 31. 8:00:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Himmler agya Heydrich

A HHhH - Himmler agya Heydrich című francia akcióthriller a hírhedt SS-vezető, a holokauszt főszervezője, Reinhard Heydrich ellen Prágában elkövetett merényletet dolgozza fel. Heydrich volt a legmagasabb rangú náci vezető, aki ellen a megszállt országokban sikeres merényletet hajtottak végre. A film magyar címe kissé körülményesre sikeredett, és a százhúsz perces produkcióból több is kijöhetett volna.

A cím egy fontos vonatkozásban elegánsan átlépi azt, hogy Heinrich Himmler és Heydrich között olyannyira komoly konfliktus volt, hogy az 1942. május 27-én bekövetkezett prágai merényletet eleinte Himmlernek, sőt Hitler jobbkezének, Martin Bormann pártkancellárnak is tulajdonították. Mindkettőjüknek komoly konfliktusa volt ugyanis a Reichsführer SS biztonsági szolgálatának a vezetőjével, Heydrich-kel, miközben éppen Himmler találta meg az ambiciózus, kivételes horogkeresztes erényekkel rendelkező Heydrichet erre a posztra, ugyanakkor mindvégig tartott annak rendkívüli becsvágyától. Heydrichet még a náci eliten belül is "kifinomult vadállatként", a "legsötétebb gyilkosként", a "legvadabb hóhérként" emlegették, még ők is féltek, tőle, sőt elterjedt róla, hogy dokumentumokat kezdett gyűjteni Hitler állítólagos zsidó származásáról. 

A film egy életrajz és egy akcióthriller keveréke, melyből igazából nem derül ki, miként lett a jó családból származó, klasszikus kultúrán nevelkedett, hegedülni és vívni tudó Heydrichből szörnyeteg. A filmben a felesége ismerteti meg Hitler eszmerendszerével, de persze ez csupán fikció. Annyi bizonyos, hogy a haditengerészeti hírszerzésénél szolgált, de tiszthez méltatlan zűrzavaros nőügyei miatt a becsületbíróság lemondatta. Heydrich belépett a náci pártba, majd az SS-be, ahol katonai múltja és hírszerzési ismeretei felkeltették a figyelmet. Nem véletlenül szervezte át az SS biztonsági szolgálatát a párt egyetlen hírszerző szervezetévé. Háromezer ügynökkel dolgozott, ő találta ki a filmben is megjelenített Salon Kittyt, ezt a berlini lebujt, amelyet teljesen bemikrofonoztatott, tudva, hogy a vendégek bizalmas és személyes ügyekről is beszélnek a nyilvánosház lányainak. A szenvtelen, rideg és könyörtelen Heydrich a filmben egy pohár viszki mellett nézi a Lengyelország lerohanásáról készített híradófilmet, miközben a felesége szül. 

Az epizódszereplőként feltűnő Himmler az egyik jelenetben megemlíti, hogy a Führer így jellemezte a végső megoldás, az Endlösung kidolgozásában jelentősen érintett Heydrichet:'Az ember, akinek vasszíve van". Ezért is nevezhette ki Cseh- és Morvaország protektorának, akinek meggyilkolásáról a száműzött és Angliába menekült csehszlovák kormány Heydrich Prágába érkezése után döntött. Így kívánta megüzenni, hogy az ország képes fellázadni a németek ellen. Ezzel kezdődik a film akcióthrilleres felvonása: a két, Skóciában kiképzett cseh ügynököt, Jan Kubist és Josef Gabcikot ejtőernyővel ledobják, felveszik a kapcsolatot a cseh ellenállási mozgalommal, melynek segítségével végrehajtják - a filmben az egyik legjobb jelenetnek számító - merényletet, melyben Heydrich csupán megsebesül. Kórházba viszik, a legnevesebb prágai sebész megoperálja, s hiába küldik oda Berlinből a náci birodalom hivatalos orvosi szaktekintélyét is, Heydrich egy héttel később belehal sérüléseibe. 

Az akcióthriller legyőzi az életrajzi filmet, ettől kezdve már minden a merénylők elleni hadjáratról szól. Naplójában Goebbels "vészhírnek" nevezi a prágai merénylet hírét, és megemlíti, hogy a Führer tízmillió korona jutalmat tűzött ki a merénylők kézre kerítéséért, de a két cseh ügynököt soha nem kapták el, a cseh ellenállást viszont felszámolták. A merénylet megtorlásaként pedig Hitler parancsára a Prága melletti Lidice férfilakosságát agyonlőtték, a nőket és gyerekeket koncentrációs táborokba vitték, a falut földig lerombolták. Mindezt a filmben is felidézték, amely film csupán egy évvel követte a cseh-francia-angol koprodukcióban készült Anthropoid  - ez volt az akció fedőneve - című, ugyancsak a Heydrich-merényletet feldolgozó produkciót, amit nálunk nem mutattak be. 

Cedric Jimenez francia rendező részben magyarországi helyszíneken forgatta filmjét, így a szentendrei skanzenben, a budai várban, az Operában, a VIII-IX. kerületben, a Bakáts téren. S persze magyar színészek és filmes szakemberek is részt vettek a produkcióban. 

Heydrich halotti maszkja egyébként néhány hónapig Himmler íróasztalán kapott helyet. Kérdés persze, hogy kegyeletből-e vagy azért, hogy Himmler így emlékezzen a Heydrich feletti diadalára. 


Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére