RSS Feed

Napóleon és más turisták

Mogyorósi Géza - 2021. 08. 25. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Napóleon és más turisták

E hetekben sok szó esik a második világháború 76 évvel ezelőtti befejeződéséről. Nos a 19. század is izgalmas volt, midőn a francia császár, Bonaparte Napóleon {1806-ban} elfoglalta a porosz fővárost. Adolf Hitler – többek közt – ezt a látogatást viszonozta 1940 nyarán megszállva Párizst.

A 21. században  is imádják a francia turisták a német fővárost. Maga François Gérard Georges Nicolas Hollande köztársasági elnök is gyakorta randevúzott Berlinben Angela Merkellel, aki – noha tombol a koronavírus-járvány – 2021-ben Emmanuel Macronnal "csalja meg". A nyáron 67. születésnapját ünnepelő kancellárnő 20 percnyi sétával juthat el a Pergamon Múzeummal szemközti otthonából a Reichstaggal szomszédos munkahelyére. A „beton mosógépnek becézett” 20. század végi Kanzleramt épületénél az elmúlt hónapokban kevesebben fotóztak, de már éledezik a metropolisz!

Vajon a Franciaországból érkezező külföldiek tudják-e, hogy hírhedt császáruk 215 esztendeje lett a – ma 3,8 milliós – város lakója? Egy kis múltba révedés: az 1786-ban elhunyt porosz  uralkodót II. Frigyes Vilmos követte a trónon. Az ő idejében lett Berlin a felvilágosodás eszméinek egyik központja. 1797-től 1840-ig III. Frigyes Vilmos állt az ország élén. Eseményekben bővelkedő korszaka ez a régió történelmének. 

Fekete dátum Berlin krónikájában 1806 októbere. Akkor foglalta el Bonaparte Napóleon a várost, miután a jénai és az auerstedti kettősütközetben a fegyveresei legyőzték a porosz seregeket. A francia császár három évig uralkodott a Spree-city felett, melyet 1813-ban Oroszország felől masírozva ismét „meglátogattak”. Na, danke… Napóleon bukásakor a berliniek is fellélegezhettek. Olyan kiváló építészek, mint Schinkel, Jahn, Rauch és Lenné hozzáláttak a modern metropolisz kialakításához. Az elegáns Unter den Lindentől távolabb mind több gyár is létesült a Spree-Havel vidékén. S jó két évszázaddal ezelőtt bekapcsolták a porosz főváros első gőzgépét is. A 181 esztendeje Berlinben elhunyt III. Frigyes Vilmos király még megélhette, hogy beindult a hidakban gazdag folyókon a gőzhajózás. Micsoda korszak volt ez alig 800 kilométerre Pest-Budától!     

Fotó: -a-
Lap tetejére