RSS Feed

Harkány ördöge

Dalia László - 2021. 08. 27. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Harkány ördöge

Egy helybeli monda szerint a termálvizet az ördög fakasztotta, ugyanis beleszeretett Harkába, egy helyi lányba. És miután nem tudta elnyerni a lány kezét, patás lábával dobbantott egyet, mire megnyílt alatta a föld, s kénszagú meleg víz tört föl. A legendából most 12 és fél perces zenés darab lett, hogy elvigyék Harkány, Villány és Siklós jó hírét.

A harkányi művelődési ház tavaly 10 millió forintos támogatást nyert el az EMMI-től,  látványos zenéz-táncos produkcióban dolgozzák fel a harkányi gyógyvíz és az ördögszántotta hegy legendáját. Harkánynak szüksége is van a reklámra, hogy jobb imázsa legyen, mert hiába kivételes a kénes víz, állítólag legközelebb Mexikóban van hasonló, a többi magyarországi fürdőhöz képest hátrányban van.  Nincs is akkor vendégjárás, mint Hajdúszoboszlón, Zalakaroson, Hévizen. Csak a csehek tartanak ki, onnan minden szombaton reggel 2-3 busznyi turista jön a harkányi víz kedvéért.  

Ahogy tudom, Harkány, Villány és Siklós vezetői évek óta azon gondolkodnak, hogyan lehetne nagyobb zajt csapni  a környéknek, jó hírét kelteni e gyönyörű baranyai vidéknek.Herendi Ferenc, a Művelődési Ház igazgatójának ötlete nyomán pályáztak a minisztériumnál, majd írtak ki egy versenyt , amit Szentgyörgyváry Balázs nyert meg. A 25 éves pécsi zenésznek saját zenekara van. A főszerepet, az ördögöt pedig Rudán Joe énekli, a boszorkányt Horváth Leila, s Szentgyörgyváry Péter a narrátor. Szóval egy profi produkciót láthat a közönség. Hogy aztán ezután többen váltanak jegyet a gyógyfürdőre, mennek fel a siklósi várhoz vagy kóstolgatják a villányi pincék borát, az egy másik kérdés.

Herendivel, a művház igazgatójával beszéltem, s ő persze bizakodó, de legalább annyira bízik a fürdő fejlesztésében, hogy például most nyílik egy új szárny, s így télen is mehetnek majd családok, hogy zárt térben is lesz élményfürdő. Ám úszni még így sem lehet majd szeptember 15 után, ha bezár a strandfürdő, tehát van még adósság az önkormányzat számláján, ha a többi fürdővároshoz hasonlítom Harkányt. Márpedig télen még a csehek sem jönnek...


Fotó: -a-
Lap tetejére