RSS Feed

Brandenburg: Musk villámlátogatása

Mogyorósi Géza - 2021. 08. 21. 8:00:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Brandenburg: Musk villámlátogatása

Fekete bőrdzsekiben, fehér védősisakban kapták lencsevégre e hó derekán Kelet-Németországban Elon Musk multimilliárdost. Legutóbb májusban járt ezeken a tájakon a befektető, ahol Berlintől bő 30 kilométerre szeptember küszöbén is roham tempóban halad a német-lengyel határhoz közeli korszerű autógyár építkezése.

Ám a gyáravatóra várni kell: az építési engedélyekkel nem először voltak/vannak gondok. Pláne, amióta egy méretes akkumulátor üzem felhúzása is szóba került! Feltehetően ez is téma volt Elon Musk augusztusi, kelet-németországi tárgyalásai során. Legutóbb tavaly novemberben, majd májusban nézte meg a grüneheidei építkezést a gyártulajdonos. Akárcsak máskor most is hívatlanul érkezett. Még a jól értesült sajtósokat, fotósokat is meglepte az 50 esztendős Musk villámlátogatása. Kötetlen vacsorán találkozott Dietmar Woidke (SPD) tartományi kormányfővel a multimilliárdos. S naná, hogy a {szintén szocdem} brandenburgi gazdasági miniszter, Jörg Steinbach is ott ült a terített asztalnál, ahol régiójának sorsa dőlhet el, munkahelyek tízezreivel! Nem titok, hogy Musk sürgeti a feszes tempójú akciót, hogy talán már karácsonyi ajándékként kitárulhasson a gyárkapu, melyen évi félmillió elektromos modellnek kell majd kigördülnie!

Addig is, amíg – talán – 4-6 hónap múlva beindul Grüneheidében a kaliforniai Tesla modellek termelése, lássuk, hogy mely környezetbarát kocsikért hevülnek a polgárok ma? A sztár 2021 eddig eltelt időszakában a Volkswagen  e-Up. Míg a hagyományos típusok mezőnyében a VW Golf a nyerő Angela Merkel birodalmában, s számos más európai államban, addig az elektromos négykerekűek viadalában a kisebb, VW e-Up a bajnok. Idén már több, mint 15 ezer ilyen kiskocsit vettek a németek. Az ezüst érem a Tesla Model3-nak jár. Ezt az amerikai verdát hamarosan Berlin közelében is gyártani fogják! Ott, ahol az egykori szovjet tankok szántotta tájakon lényegesen olcsóbb a telekár, mint a zsúfolt metropoliszban! A zöldmezős beruházás hivatalos engedélyezése egyelőre akadozik Brandenburg tartományban. Musk nyár végi terepszemléje tán gyorsíthatja a bürokráciát!

A Tesla mellett dobogos lett 2021-ben a Volkswagen ID.3-as is a Golf kategóriában. Tavaly 14 ezer, ezévben pedig már jó 9 ezer példány kelt el a Hyundai Kona szériából. A környezetvédők kemény tiltakozása ellenére is javában zajlik a  Gigafactory építkezése Grüneheidében. Ki a fákért, ki az állatokért (madarakért, siklókért, csigákért stb.), ki a vízkészlet miatt tartja elfogadhatatlannak a sok milliárdos befektetést. Az érme másik oldala, hogy a gazdaségi életnek komoly lökést adhat Németország viszonylag szegény régiójában a Tesla gyár! 


Fotó: -a-
Lap tetejére