RSS Feed

Rusvai

Csontos Tibor - 2021. 08. 20. 8:00:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rusvai

Mivel mindenkinek szívesen válaszoltam, szép lassan rám kaptak az újságírók - mondta az egyik interjújában Rusvai Miklós virológus, akiből szándéka ellenére lett a víruskutatók egyik legrokonszenvesebb médiasztárja. Nemcsoda, hogy "rákaptak", hiszen az első pillanattól kezdve közérthetőnek, meggyőzőnek, s ezzel együtt hitelesnek tűnt. Miközben a járvány elején téli kabátban, kopár fák és bozótok háttérdíszlete előtt magyarázta a számunkra magyarázhatatlant.

Eme díszletvilágról jóval később elmesélte, hogy a tanyán, ahol él, a televíziós bejelentkezéskor csupán ama szegletben volt térerő, ezért vált lassan "védjegyévé" a téliesített háttér és a nagykabát. Merthogy Rusvai Miklós az Állatorvostudományi Egyetem Kórbonctani Tanszékének korábbi tanszékvezető tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, aki negyedik éve nyugdíjas, tanyán él és  -az ő szóhasználatával - hobbigazdálkodik. Ami ez utóbbi életformát illeti, nem is választhatott volna mást, hiszen mindig is tanyán nevelkedett. Imigyen tehát gyermekkorától kezdve együtt élt a természettel, volt ideje megszokni és megszeretni az állatokat, s később csupán azt kellett eldöntenie, hogy agronómus vagy állatorvos lesz belőle. Szép tudományos pályát futott be laboratóriumi kutatóként, s mint ilyen, kutathatta kutyák,macskák, baromfik koronavírus-fertőzéseit. Minek köszönhetően a légzőszervek megbetegedéseit okozó vírusokkal már évekkel a covidos világjárvány előtt találkozhatott. S hogy fokozza az izgalmakat, a világon először ő és a kutatócsoportja kezdett  foglalkozni a mézelőméhek vírusfertőzésével. 

Majd egyik pillanatról a másikra a koronavírus járvány mibenlétének, hátterének rmagyarázójaként megjelent a médiaszínen. Sokunk örömére tartott közérthető vírusórákat a laikusoknak: megismertük az alapfogalmakat, megtanultunk definíciókat, viselkedésmódokat, s Rusvai Miklósnak is köszönhetően igyekeztünk megvédeni magunkat a vírustól. Máig ő a mi egyszemélyes operatív törzsünk, aki pontosan úgy kommunikálja a járványhelyzetet, a teendőket, ahogyan az operatív törzs nem. Örömmel vállalta a hiteles tájékoztatást, nyugdíjasként azt, hogy nagyobb nyilvánosságnak is beszélhet a szakmájáról, az immunológiáról. Mindentől és mindenkitől függetlenül. Szabadon. Politikai irányjelzők nélkül. Soha nem válogatott tévécsatornák, rádiók, portálok, újságok között. Úgy véli, a vírusnál sem szempont a politikai hovatartozás. 

Arra a közbevetésre, hogy nem hívták szakértőnek az operatív törzsbe, megjegyezte, szerencséjére,mert attól kezdve már nem nyilatkozhatott volna, mert az operatív törzs tagjai az első hónapokban nem szólalhattak meg a sajtóban, amit ő nem akart vállalni. Nyugdíjasként, mindenféle elkötelezettség nélkül megengedheti magának, hogy szabadon nyilatkozzon és bárkinek szívesen adjon információkat. Egyébként ebben az interjúban elmesélte, voltak akik szóltak neki, hogy talán nem kellene annyit szerepelnie, de mivel mindenféle szervezettől, intézménytől független, nem tudott mit kezdeni ezekkel a blokkoló kísérletekkel. Újfent a mi szerencsénkre. Szóval, mindez Rusvai. A Rusvai, 
Fotó: pmkonferencia.hu
Lap tetejére