RSS Feed

A zöld sas még nem szállt le

Dalia László - 2021. 08. 22. 8:00:45 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A zöld sas még nem szállt le

Nem olvastam Kubatov Gábor könyvét, amelyben állítólag elég rendesen fényezi magát, hogy mit tett a Ferencvárosért, de hát az önkontroll a Fidesz időkben egyébként is hiánycikk, tehát nem csodálkozom. Viszont kétségtelen, hogy a magyar fociban, amely tíz éve nyeli a súlyos milliárdokat, egyetlen klub tud bármit is felmutatni, s az éppen az FTC.

Kubatov politikai szerepéről nem szeretnék értekezni, nem is igazán ismerem a kormánypárt egyik erős emberének háttér tevékenységét, amelyből a listaállító vált ikonikussá, s maga a szókapcsolat, a "Kubatov-lista" bevonult a magyar politikatörténetbe. Az FTC viszont politikai alapállástól függetlenül, időtlen idők óta a legnépszerűbb magyar klub határon innen és túl. S bár soha nem tartoztam a zöld-fehér táborhoz, magam is majdnem halálos csapásnak éltem meg, amikor a Fradi sast hátravonták, mert a Kubatov előtti vezetés eladta a telek egy részét a Magyar Telekomnak, amely a stadion elé húzta fel a székházát. Ezt tehát nem lehet a mostani elnöknek felróni, ellenben, hogy most pályáznak harmadszor a Bajnokok Ligája csoportkörébe, s messze kiemelkednek a magyar mezőnyből, az a dicsőség az övé is. 

Már-már laikus vagyok, nem lévén sportújságíró, így bennfentes információim sincsenek, tehát kábé annyit tudok a klub életéről, mint egy szurkoló. Sportújságíró ismerőseim egyébként ne szeretik a klub sajtó politikáját, mert azt mondják az MLSZ és az FTC nem törődik velük, sosem  nyilatkoznak. A minap viszont gondoltak egyet és Kubatov elnök és Orosz igazgató leültek az újságírókkal és lehetett kérdezni. No, innen tudom, hogy Kubatov szerint ő volt a legjobb viszonyban az amúgy zárkózott Rebrov edzővel. Ez persze nem lehetett nagy kunszt, hiszen nem ő vívott az ukránnal, hanem Hajnal Tamás sportmenedzser. Az sem volt az igazi, mert Hajnal szerint vele sem nagyon kommunikált Rebrov. Ugyanakkor az edző ellenére hoztak két játékost az MTK-tól, amikor elengedték Vargát. Rebrov nem is játszatta őket. Tehát leginkább elbeszéltek egymás mellett. Hogy ezért mondott fel az ukrán februárban, vagy már akkor ácsingózott a Dinamo Kijev vagy az ukrán válogatott kispadjára, ezt nem tudjuk. Egy biztos, Hajnallal nem jöttek ki.

Kubatov elegánsan intézte a Rebrov-Stöger cserét, s ha ebben Hajnalnak is volt szerepe, akkor jól számolt.  Rebrovnak ugyanis volt egy gyengéje, nem szerette a magyar játékosokat. Igaz, ebben Kubatov és a többi vezető is megvédte, mintha Magyarországon csupa falábú játszana. Szalai Attilát például Mezőkövesdről vitte el egy ciprusi csapat. akik továbbadták a Fenernek, s ma már 12 millió fontért sem eladó. Az FTC egyelőre fényévekre van lemaradva a Salzburgtól és a Dinamó Zágrábtól, akik már a a játékosleadásból megélnek. Az FTC csak vesz. Viszont ezt leszámítva, tudatos építkezésnek lehetünk tanúi, mióta Kubatov az elnök, s ezt nem lehet tőle elvitatni. Ha pedig a visszavágón legyőzik a Young Boyst, akkor ismét jó meccsekre számíthatunk és az FTC 3 milliárd forinttal gazdagodik, amely akkor is jól jön, ha állam bácsi még nem zárta el a csapot. A zöld sas még nem szállt le, Kubatovtól is számíthatunk még kellemes meglepetésekre, s talán legközelebb nem a szegény önkormányzatnál kuncsorog 20 millióért.  

Fotó: -a-
Lap tetejére