RSS Feed

A múzeumok is behódolnak a digitalizációnak?

Dalia László - 2021. 08. 19. 8:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A múzeumok is behódolnak a digitalizációnak?

Berlin idén nyárra tartogatott egy kulturális bónuszt, megnyílt a Humboldt Fórum. Ám ott akkora teret hagytak a digitális világnak, hogy sokan csalódottan hagyják el az egykori Hohenzoller kastélyt. Ugyanakkor viszont metróállomást kapott a Múzeumsziget és a nyugat-berlinieknek is immár több oka van, hogy ne csak a Staatsoperig, egy előadásra jöjjenek át a Brandenburgi kapun.

A Humboldt Fórum első száz napja ingyenes, vagyis Berlin kulturális szenzációja nyitott kapukkal várja a látogatókat. Igaz, mégis sorban kell állni időpontért, hiszen egy főnek jár a 10 négyzetméter. A német fővárosban egyébként is kötelező a maszk zárt térben. Az egykori Hohenzoller kastély megmaradt falait kiegészítették és két új szárnnyal bővítették, így született meg a német történelem legnagyobb  kulturális beruházása 1945 óta.  

Az eredeti kastélyt, amely a német császár székhelye volt, a háború idején lebombázták, majd a helyén húzták fel az NDK parlamentjének modern épületét, amely 1976 és 1989 között szolgált, de 2008-ban azt is elbontották. A Bundestag még 2002-ben döntött az új kulturális intézményről, a barokk homlokzat meghagyásával. Hogy aztán jó döntés volt-e Franco Stella olasz építészt megbízni, arról máig vitáznak a szakértők. Az épületegyüttes modern szárnyait gigantikus szellőzőrácsnak írta le az egyik kritikus, s ezt a véleményt sokan osztják, irodaháznak is csúfolják. Igaz, az Unter der Lindenről nézve csak a barokk homlokzat látszik. A 30 ezer négyzetméteres épületegyüttest egyébként 675 millió euróért húzták fel, amelyből 105 millió közadakozásból származik.

A Múzeumsziget öt régi gyűjteménye Európára és a Földközi tenger térségére korlátozódik, s a Humboldt Fórummal kívánták kinyitni a világra a múzeumi negyedet. S ezt szimbolizálja többek között a Berlin Global című kiállítás, amely Berlin és a világ kapcsolatát ismerteti. A Humboldt Fórum legfőbb küldetése, hogy a fiatalokat becsábítsa a múzeumba, s ezért a XXI. századi technikák, a digitális világ dominál. A természettudománytól a modern képzőművészetig óriásit markolnak, s a látogató, ha nincs kedve játszani, akkor egyes termeken csak átsétál. A kiállítások évekig látogathatók majd, de Paul Spies, a Humboldt Forum – Berlini Kastély Alapítvány főkurátora, mellesleg a Stadtmuseum Berlin igazgatója azt ígéri, hogy nyitottak a párbeszédre és a kritikákra. s menetközben is változtatnak majd a tárlatok anyagán.


Fotó: -a-
Lap tetejére