RSS Feed

Zsoldosok és katonák

Dalia László - 2021. 08. 16. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Zsoldosok és katonák

A környező országok edzői, sportolói paradicsomi állapotokat találnak Magyarországon, hiszen itt jó pénzért lehet focizni, kosarazni, kézilabdázni és egy edző akár egy zsák pénzt is kereshet, mint Rebrov az FTC.nél. Nagy kérdés, hogy miközben a magyar állam két kézzel szórja a pénzt a sportra, okulunk-e belőle vagy csak a díszleteket festjük szebbre?

A vasárnapi Nemzeti Sportban egy horvát és egy szerb kosárlabda edző nyilatkozik, milyen szívesen szerződtek magyar csapatokhoz. Persze dicsérik a magyar bajnokságot, pedig a horvát és szerb kosárlabdához képest sehol sem vagyunk, de aztán kiderül, hogy az is fontos szempont, miszerint közel vagyunk Szerbiához és Horvátországhoz és ez pandémia idején nem mellékes szempont. A pénzről nem sok szó esik, de azt mindenki tudja, hogy nálunk sokkal jobban fizetnek a klubok, mint a szomszéd országokban. 

Hát, így vagyunk. És edző ügyben még nem is kárhoztatnám a magyar klubokat, különösen, ha kosárlabdáról, kézilabdáról vagy éppen fociról beszélünk, mert van mit tanulnunk. Azám, de ha a csapatokban szinte csak légiósok játszanak, mint az FTC-ben, Mol-Fehérvárban, UTE-ban, akar ugyan mit nyer a magyar sport? Leginkább semmit, leginkább idegenlégiósoknak adtunk munkát. Ez túl nagy luxus, sőt nevetséges ahhoz képest, hogy a Real Madridban vagy a Barcelonában több spanyol játszik, mint az FTC-ben, holott két osztály különbség van köztük és sajnos nem a Fradi javára.

Persze, ez nemcsak a labdarúgásra igaz, hanem például a kézilabdára is, miközben a Győr és a Veszprém töméntelen pénzből gazdálkodik, a pályán ritkán látunk magyar játékost, így a magyar kézilabda nem sokat profitál a nagy pénzekből. Ennek így persze nem sok értelme van. Sem az MLSZ, sem a kézilabda szövetség nem korlátozza a pályára lépő külföldi játékosok számát, holott csak ez lehetne a megoldás. Ha majd nem lesz ennyi potyapénz a sportra, akkor ez a probléma majd megoldódik magától. 

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére