RSS Feed

Bundesliga – múlt és jelen

Mogyorósi Géza - 2021. 08. 15. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bundesliga – múlt és jelen

Az a tény, hogy a német első osztályú labdarúgó bajnokság 2021-es új idényének rajtja a berlini fal építkezésének hat évtizeddel ezelőtti startjával esik egybe, csupán a hozzám hasonlóan történelem mániás sportbarátoknak jut az eszükbe.

A tabella második helyén végzett RB Leipzig 2020/21-es diadalmenetelésének van egy szociológiai, azt ne mondjam történelmi vetülete is. Jó harminc esztendővel Németország újraegyesítése után még mindig szinte kizárólag nyugati klubok gurigáznak a Bundesliga élvonalában. A két fővárosi foci egyesület közül is, csupán az egyik, az Union Berlin keleti team. A Dárdai Pál vezette Hertha BSC jobbára klasszikus west-berlini csapataként él a szurkolók szívében. Különösen az idősebb, Spree-parti drukkerekre igaz ez, akik még szemtanúi voltak a szovjet blokádnak, a „szocialista védőfal” hatvan esztendővel ezelőtti, augusztusi felhúzásának, s a „Mauer” '89 novemberi megrepedésének.

A Bundesliga tabellát évek óta uraló bajor gárda mögött a szászországi, azaz volt NDK-ás RB Leipzigé lett e nyáron az előkelő második placc. Ám a harmadik WfL Wolfsburg ismét egy nyugatnémet sztár brigád. Remélhetően a Lipcsében sikeres magyar hálóőr, Gulácsi Péter nemzedéke már nem gondolkodik a régi Ost-West klisékben. Ám a hónapokig pangó stadionokhoz korábban kivezényel rendőrök tudnának arról mesélni, hogy milyen brutális összecsapások voltak egy-egy német klub agresszív rajongói között. Különösen, ha kelet- és nyugatnémet csapatok feszültek egymásnak a gyepen. Ez a másodosztályra is vonatkozik!

A tavaly óta tartó koronavírus-járvány kevés pozitívumainak egyike, hogy mostanában nem igen csattan pofon, repül sörösüveg a labdarúgó arénák környékén. Csendes lett az 1936 óta legendás Olympiastadion vidéke is, ahol a Hertha BSC ismét kifut a pályára. A berlini team régi-új vezetőedzőjére fókuszál a német, s vélem a magyar sportvilág is. Dárdai Pálra nem kisebb felelősség hárult, minthogy kivezesse klubját a veszélyzónából, ahová elődje, a 2021 elején menesztett Bruno Labbadia lavírozta csapatát. Ez megtörtént, 14. placcon fejezték be a múlt etapot Paliék. Az első osztályból való kiesés réme elillant, de Dárdai amúgy sem félős, érti a dolgát! Előny, hogy honfitársunk az olimpiai arénában minden fűszállal, labdaszedővel tegező viszonyban van. Remek motivátor, bölcs, szerény pedagógus. A friss idényben buzdító szurkolóból sem lesz hiány: hetvenezren is elférnének a lelátókon. Hajrá Pali, hajrá Hertha!


Fotó: -a-
Lap tetejére