RSS Feed

Ferrari, Bentley és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 07. 22. 8:06:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ferrari, Bentley és a többiek

A Föld legnépesebb államában sikk európai autóval járni. A Kínai Népköztársaságban az utcaképhez éppúgy hozzátartoznak a Mercedesek, BMW-k, Audik és Volkswagenek, mint a ritkább brit és olasz luxus modellek. A Ferrari Tulajdonosok Klubjának már sok száz tagja van!

Egy kommunista államban nem is lehet olyan feltűnő tűzpiros kocsival furikázni. Kivétel persze, ha ágaskodó paripa díszíti az országúti rakéta kaszniját. A harmadik évezredben már a Föld legnépesebb államának útjain is egyre gyakrabban látni itáliai sportkocsikat. Sőt 2007 óta Ferrari Owners Club China is létezik. A büszke tulajokat tömörítő egyesület tagjai zömében 50 év alatti férfiak, de gazdag hölgyek is buknak a sok száz lovas olasz márkára.

Persze van aki brit eleganciáról álmodozik Ázsiában! A Bentley Motors Ltd. a 20. század végén lett a német Volkswagen AG. leányvállalata. Tavaly növelte eladásait a luxus kocsikra specializálódott cég, noha az Európai Unióban és a Közel-Keleten megcsappant az érdeklődés a 8 és 12 hengeres modellek iránt. Ám az 1,4 milliárd lakosú államában sikk európai autóval járni. A Kínai Népköztársaságban az utcaképhez éppúgy hozzátartoznak a Mercedesek, BMW-k, Audik és Volkswagenek, mint a ritkább olasz és brit luxus modellek. A Bentley Motors Ltd. a pesszimista előrejelzések dacára sikeres évet zárt. A Brexit-káosz ellenére a – brit királyi család hivatalos beszállítójaként legendás – Bentley típusokból rekord mennyiséget gyártottak 2020-ban. S idén is zakatol a termelés!

Óriási a kereslet a limuzinok, kupék, kabriók és SUV-k iránt. Kínában  hatalmas forgalmat bonyolítanak 2021-ben is a szalonok, hiszen napi 8-10 új brit-német autó talál gazdára. Noha 80-100 millió forintot is elkérhetnek egy-egy járgányért. A tavaly elkészült bő 11 ezer Bentley negyede a kommunista ázsiai birodalomban landolt. De a régió más országaiban, s Amerikában is népszerűek a bivalyerős, szigetországbeli import modellek, mint amilyen a Flying Spur V8, avagy a Continental GT.

Fotó: -a-
Lap tetejére