RSS Feed

Aki keres, az talál

Regös István - 2021. 07. 22. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Aki keres, az talál

Itt tartunk. Talán soha nem hittük volna, hogy ebben az országban, bizonyos szakmákban nemhogy a hiány uralkodik, de bizonyos szakmák egyszerűen eltűntek. Egy újságcikk nem alkalmas annak a titoknak a megfejtésére, miért nem tudnak kinyitni a szállodák, az éttermek. Miként fordulhat elő, hogy egy vacak kis lángossütőben félmilliós fizetést kínálnak, míg mondjuk, egy orvos vagy ápolónő, ennél jóval kevesebbért dolgozik?

Elgondolkodhatunk azon, meddig tarthat ez a helyzet, de nagyon kevés, ha csak sajnálkozunk azon, miért nincs jó pénzért sem szakács, sem orvos. 

Csak meg kell fejteni a titkot

Az sem nagy titok, miként alakulhatott ki az a helyzet, hogy a horvátországi nyaralás olcsóbb, mint a balatoni üdülés. Döbbenten hallottam azt is, hogy egy büfészakács, mindennemű képzettség nélkül, félmillió forintot kérhet a nyári szezonra a tulajdonostól. Most mondjam azt, hogy a lángoshoz ezért kerül négyszáz forintba egy kanál liszt? Ráadásul azt a lángost, mondjuk, plusz ötven fokban kell megsütni. Olykor több órás várakozás után átjuthatunk Horvátországba, ahol, igaz, drága a benzin, de a napi megélhetés, a koszt, a kvártély sokkal kevesebbe kerül, mint Magyarországon. Mondják, a Balaton újra a középosztályé. Ma már a balatoni üdülők, szállodák egyáltalán nem maradnak el szolgáltatásaikkal a külföldi hotelektől.  Lapunk, a júliusi MIX Magazin vezércikke, Dalia László tollából, már ecsetelte egy család két hetes nyaralását a Balatonon. Már külföldet nem is merjük megvizsgálni, mert szégyenszemre olcsóbban jövünk ki, mondjuk, Görögországban, hogy más népszerű tengerparti üdülőhelyeket ne is említsek. 


Ha nincs elég pénzed, ne menj a Balatonhoz?

Lassan elfogadjuk ezt a helyzetet is, mert mi mindent elfogadunk. A balatoni szabad strandok megszűnését éppen úgy, mint a lezárt balatoni partszakaszokat, s bár itt-ott szót emelünk, a lezártság marad. Úgy mondták régen, hogy az északi part az arisztokratáké, királyoké, hercegeké, grófoké, a déli part a középosztályé. Mintha megint ez lenne a helyzet. Ha nem is hívjuk még arisztokratáknak az északi part villatulajdonosait, azért még azok. Ma már szinte minden hotel a Balaton északi partjától a déliig, Keszthelytől Siófokig, rendelkezik wellness-el, a rossz idő nem bénítja meg a szállodák életét. Legfeljebb a vírustól való félelem. A MIX Magazin júliusi számában mi is megírtuk, hogy mindenütt megkönnyítették a nyaralást, védettségi igazolások és mindenféle különböző fitty-fene nélkül lehet menni szállodákba, csak menjenek. Nemsokára kiderül, hogy átvészelte-e a szakemberhiányt a turizmus, és visszaáll a rend. Nem vagyok próféta, sem pártfőnök, de azt javasolnám nekik, ne egy nyáron akarjanak meggazdagodni, mert abból csőd lesz. Egyáltalán nem kell megijedni attól, ha ezen a nyáron, akár munkahelykeresés nélkül is találhatunk szakembert, csak éppen eszelős árakon. Tudják, Kedves Olvasóink, a piac úgy is jól működik, ha rábízza magát a mindennapokra, ha e működésbe nem szól bele az állam. Csak haladjon szépen, a piac szabályozása be fog következni. 


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére