RSS Feed

Így lehet tágasabb a kis lakás

M. A. - 2021. 07. 20. 17:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Így lehet tágasabb a kis lakás

Bár az elmúlt évtizedekben csökkent Magyarországon az egy- és kétszobás lakások aránya, illetve nőtt az otthonok átlagos alapterülete, hazánkban még mindig negyedmillió egyszobás, és további 1,2 millió kétszobás lakás van.

Ezekben a kisméretű otthonokban minden apró trükk jól jön ahhoz, hogy jobban kihasználjuk a szűkös négyzetmétereket vagy akár vizuálisan tágítsuk a teret. Az LG most összegyűjtötte mindehhez a legjobb tippeket. Magyarországon 230 ezer lakóingatlan alapterülete nem éri el a 40 négyzetmétert, a KSH által közölt adatok alapján pedig a fővárosban találni a legnagyobb arányban kisméretű otthonokat.  Budapesten a lakások közel 15%-a esik a legfeljebb 39 négyzetméteres kategóriába, ami két és félszerese a 6%-os országos átlagnak. Szintén a fővárosban kiemelkedő az egyszobás lakások súlya: a 14%-ot közelítő arány az országos érték bő duplája.

 

A kis lakásokban, főleg a régi építésű, nagy belmagasságú otthonok esetében érdemes felfelé gondolkodnunk: amit lehet, felszerelhetünk a falakra, de akár szintekkel is tagolhatjuk a teret. Egy dobogó beépítése például lehetőséget ad arra, hogy míg ezen az építményen a dolgozószobánkat alakítjuk ki, alá egy kihúzható kanapét vagy ágyat, esetleg nagyméretű fiókokat rejtsünk el. Így egy garzonlakásban is több funkciót különíthetünk el egyetlen helyiségen belül. Ha nincs lehetőségünk nagyobb beruházásra, egy ággyá alakítható kanapéval nappal közösségi térré, éjjel pedig hálószobává tehetjük lakásunk egyetlen nagyobb szobáját.

 

Egy összehajtható vagy falra szerelt, felhajtható asztal szintén jó döntés egy kis lakásban, hiszen így csak akkor foglalja majd a helyet a bútor, amikor valóban szükségünk van rá. Ha többfunkciós helyiségünket nem szeretnénk a tévé köré rendezni, nagy hasznunkra válhat egy könnyen hordozható projektor és egy Bluetooth-hangszóró, melyekkel bármilyen napszakban házimozivá alakíthatjuk a szobát.

 

Mivel a kis lakásokban sokszor a teregetés is nehézséget okoz, hiszen a szárítóállvány folyamatosan sok helyet foglal és feleslegesen növeli a páratartalmat, sokan döntenek szárítógép vásárlása mellett. Az LG szerint ilyenkor érdemes egy mosásra és a ruhák szárítására egyaránt alkalmas, rendkívül helytakarékos mosó-szárítógépben gondolkodnunk.

 

Hasonlóan helytakarékos megoldás lehet – ha elég magas a mosógépnek helyet adó helyiség –, hogy a készülék fölé egy összeépítőkeret segítségével helyezzük el a szárítógépet. Egy kicsi, de gyakran használt konyhába érdemes olyan hűtőt választani, mint az alulfagyasztós LG modellek, melyekben megtalálható az ún. Kopp-Stop ajtónyitás. Ez azt jelenti, hogy az ajtó a hűtőfal síkjában teljesen kinyitható, így fal vagy bútor mellé egészen szorosan helyezhető, és a fiókokat is akadály nélkül ki lehet húzni.

 

Számos apró, költséghatékony megoldással tágíthatjuk otthonunkban a teret. Egy kisméretű otthonban a világos színek és falak között tágasabbnak érezhetjük a szobát, egy kreatív fotótapétával pedig akár tengerpartot vagy nagyvárosi parkot is varázsolhatunk a falakra, ezzel növelve a térhatást.

 

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére