RSS Feed

Nők és politika

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 07. 17. 17:57:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Nők és politika

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában kora ősszel szövetségi választásokat tartanak. Kiderül, hogy ki lesz - a most megérdemelt szabadságát töltő, születésnapozó - Angela Merkel utódja. A német história legelső kancellárnője már bejelentette, hogy – 16 év után – leteszi a lantot! A zöldek reménye szerint Annalena Baerbock lehet az NSZK következő kormányfője!

Szociológusok és történészek egyetértenek abban, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben 2005 novemberében hatalomra került Angela Merkel Németország határain túl is példát mutat a lányoknak, asszonyoknak, hogy a nagypolitikában a „gyengébb nem” is labdába rúghat. Ahogy olvasom, hazánkban a 199 parlamenti képviselő soraiban 12,6 százalékos a honanyák kvótája. S, ha emlékezetem nem csal, a magyar történelemben eddig nem volt miniszterelnöknő! Talán majd 2022 tavaszán fordul a kocka!

Az NSZK-ban napjainkban a 709 berlini Bundestag delegált 31,4 százaléka hölgy, míg korábban {2013: 37,3 %}  magasabb volt a részarányuk. Számos tárca, úgy mint a védelmi, a kulturális, a mezőgazdasági stb. szintén asszony kézben van, miként a nagykoalíciós kormány karmesteri pálcája is. A „bezzeg Németország” nóta dudorászása helyett lássuk, mely állam parlamentjében van még több dáma!? Nos magam is meglepődtem, hogy az afrikai Ruanda {61,3 %} és a karibi Kuba {53,4 %} a bajnok. De az Egyesült Arab Emirátusokban is csupán a képviselők fele férfi. A közel három magyarországnyi területű, távoli Újzélandon mind az államfő – II. Erzsébet királynő – mind a kormány irányítójának – Jacinda Ardern – személye a nemek egyenjogúságának tiszteletben tartásáról árulkodik. Amúgy a wellingtoni parlamentben „csupán” 48,3 százalékban dolgoznak honanyák, így fej-fej mellett a nicaraguai és mexikói politikusnőkkel ők is toplistások.

Itt az öreg kontinensen amúgy nem az NSZK a női kvóta zászlóvivője, hanem a Svéd Királyság {47 %} és a Finn Köztársaság {46 %}. Addig is, amíg a 83 milliós Németországban 2021. szeptember 26-án - arcmaszkban? - az urnákhoz járulnak a szavazópolgáruk, lássuk, hogy mely pártok soraiban ül a legtöbb lány és asszony a Spree-parti Szövetségi Gyűlés épületében? A jelenleg ellenzéki Zöldek és Balosok frakciójában kisebbségben vannak a férfiak. A nyolcvan liberális {FDP} delegált negyede nő. A 2017-ben a Reichstag történelmi falai közé bekerült, Németországnak „alternatívát” kínáló, szélsőjobboldali AfD a ludas abban, hogy 2013-hoz képest mérséklődött a honanyák kvótája. Ugyanis az ultrakonzervatív frakcióban zömében honatyák hangoskodnak: 88 képviselőjükből csak kilencen hölgyek. A hatalmon lévő szocdemek {SPD} 67 női és 85 férfi politikust juttattak a Bundestagba, ahol a legnagyobb erő az CDU/CSU pártcsaládja. A kancellárnő házatáján 195 : 51 arányban dominálnak a férfiak. Ebből is látszik, mekkora „csoda”, hogy a most 67 esztendős Angela Merkel személyében a zaklatott, véres német történelem során először egy asszony kezében van országa irányítását!

Fotó: -a-
Lap tetejére