RSS Feed

Fehérvár gyászban van

Dalia László - 2021. 07. 16. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fehérvár gyászban van

A Videoton vagyis a Fehérvár FC már az első akadálynál megbukott, egy ismeretlen örmény csapat simán kiverte a nemzetközi kupából. Senkit sem tévesztett meg a magyar válogatott szereplése, hogy emelt fővel esett ki az EB-n, mert hát tudjuk, hogy a játékosok 90 százaléka légiós, nem a hazai bajnokságban edződik. A jelenlegi bajnokcsapatban, az FTC-ben kedden egyetlen magyar játékos volt a pályán.

A szebb napokat látott fehérvári klubban van pénz, paripa, fegyver, csak eredmény nincs. Évek óta vegetálnak, legutóbb már csak a dobogó harmadik fokára állhattak fel, még a Puskás Akadémia is lehajrázta őket. Most ez a csúfos bukás talán elgondolkodtatja a tulajdonost, hogy nincs jó kezekben a csapat. Aligha hiszem, hogy Garancsi István kevésbé ért a focihoz, mint Mészáros Lőrinc vagy éppen Kubatov Gábor. Bár a tények mintha ezt mutatnák. Igaz, a klubot nem Garancsi vezeti, van egy sportigazgató Kovács Zoltán személyében, akit hajdan felkaptak, sőt mondogatták is, sportberkekben nála nincs jobb e hazában ezen a poszton. Viszont Székesfehérváron ennek éppen az ellenkezőjének vagyunk tanúi. Évek óta nem volt egy jó igazolása a csapatnak, s közben a régiek már kiöregedtek, Nikolics, Stopira vagy éppen Fiola nem lett fiatalabb. Ráadásul Juhász Roland visszavonult. Egyetlen ifjú reménységük volt, Bollát most adták el a Wolverhamptonnak. És leigazolták Heistert, aki már nem kellett a Fradinak és megérkezett Dárdai Palkó, aki a Herthánál nem fért be az első csapatba. 

Olvastam több interjút Kovács Zoltánnal, de nem lettem okosabb. Legutóbb nagy reményeket fűzött az új edző trióhoz. Szabics Imre az osztrák válogatott pályaedzője volt, s Torghelle Sándor és Juhász Roland jó ötletnek tűnt, de egyiküknek sincs múltja a pálya szélén. Szabics ugye pályaedző volt, vagyis még sosem volt első ember. Félő, hogy rosszkor, rossz helyen kezdte el. Vajon, végiggondolta-e miért bukdácsolt az utóbbi időben a Fehérvár? Ki fog itt gólt rúgni? A két tartalék, Nikolics és Kovács? Túl a keret gyenge pontjain, az örmények ellen, az egyik meccsen sem fedezhettünk fel némi elképzelést, begyakorolt taktikai elemeket. Olvasva a kritikákat, a legenyhébb megjegyzés az volt, hogy "az első félidőben látottak alapján szinte mindenki megérdemelte volna, hogy az öltözőben maradjon." Erre utóbb Szabics azt találta mondani, hogy az örmények jobban akarták a győzelmet. Ja, de mit akartak a magyarok?

Kíváncsi vagyok, mit lép most Garancsi. Még mindig ráhagyja Kovácsra, hogy hátha támad valami isteni ötlete? Mindenféle rosszindulatú pletykát hallani. Nekem a legjobban az tetszett, miszerint Kovács nem lakik messze a miniszterelnöktől, s néha beülnek egy kávéra. Orbán persze mindenbe beleszólhat, akár Garancsi üzleti ügyeibe is, de nem nagyon hiszem, hogy látva a Fehérvár vergődését, miatta tapicskál langyos vízben egy valaha veretes klub, amely hajdan a Real Madridot is megverte Madridban.Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére