RSS Feed

Tokió négy arca, amit kevésbé ismertünk

M. A. - 2021. 07. 15. 17:20:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tokió négy arca, amit kevésbé ismertünk

Egyre több figyelem kíséri a már eddig is népszerű Japán fővárost az olimpia közeledtével, Tokió azonban mindig tud újat mutatni: 3D-nyomtatott wagasi, modern utcai viseletként hordott kimonó, zenére komponált bonsai-bemutató, és a 21. századi utazó igényeihez szabott szállodai vendéglátás.

Az Asahi Super Dry segítségével most mindenki egy kicsit Japánban érezheti magát.

 

Hagyományos japán falatkák az időjárásra hangolva

 

A Cyber Wagashi, a tokiói székhelyű start-up szembe megy az ételekről alkotott eddigi elképzeléseinkkel. Digitálisan jelennek meg az ízek, az illatok és a textúrák, az étlapon pedig DNS-specifikus szusi és különleges időjárási viszonyokra emlékeztető, 3D nyomtatott édességek is szerepelnek. A Roppongi-hegységben található étteremben a vásárlók tokiói éjszakai égboltot, de ciklonokat, záport vagy éppen hóviharokat is rendelhetnek. 

 

Kimonó a keleti és a nyugati divat határán

 

Yusuke Ono a mai Japánt testesíti meg, folyamatosan távolodik a hagyományoktól, játékos, dinamikus és modern stílusával újításra törekszik. A tokiói luxusszabóság a klasszikus viselet, a kimonó 21. századi változatát alkotta meg, amely az Anglofilo nevet viseli. Ono párizsi, nápolyi és firenzei műtermekben tanult, ízlését mégis a japán kultúra határozza meg. Darabjai között találunk vintage és testreszabott ruhákat egyaránt.

 

Hagyományos vendéglátás modern köntösben

 

A szigetországban a vendéglátásnak mélyen gyökerező kultúrája van, amelynek alapja a sadō, a klasszikus teaszertartás. Hoshinoya, Tokió legkifinomultabb szállodája a tradícionális japán vendéglátást ötvözi a jelenkorral, ahol a szakképzett kezek és a szorgalmas emberek, a vendégeskedést egyedülállóan ázsiai élménnyé teszik. Ez az omotenashi, azt jelenti, hogy teljes szívvel gondoskodnak a vendégekről.

 

Bonsai, nem csak az idősek művészete

 

Masashi Hirao Japán egyik legfiatalabb bonsaimestere. A legnagyobbak között számontartott Saburo Katótól tanulva szerezte meg szakmája alapjait és tanulta meg miért fontos a bonsait érezni is, nem csak látni. Egyedi és innovatív hozzáállása tette különösen népszerűvé a fiatal generáció körében. Mestere örökségével együtt művészetté tette a növények kezelését és zenére komponált koreográfia során metszi formára a növényt.

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére