RSS Feed

Klíma nélkül is hűthető a lakás

M. A. - 2021. 07. 14. 8:00:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Klíma nélkül is hűthető a lakás

A hőségben mindig megrohamozzák az üzleteket a klímaberendezések és ventilátorok iránt érdeklődők. Azok, akik későn kapcsoltak a klíma beszerzése és beszerelése kapcsán, most nehezen találnak szakembert, ráadásul komoly költségekkel is kell számolniuk, ha sikerül üzembe helyezni a készüléket. De milyen más megoldás lehet még?

Az Euronics most összegyűjtötte, milyen lehetőségeink vannak, és márkától független szempontokkal segít a döntésben.

 

Ventilátor vs. klíma

 

Stummer Attila oktatási és hálózatfejlesztési vezető szerint nem minden háztartásban van szükség komolyabb klímaberendezésre. Gondoljuk végig a lakásunk adottságait: ha a nyári forróságban a kifejezetten hűvös lakást kedveljük, a split klímák helyett jó szolgálatot tehet egy mobilklíma. Ha a lakás többnyire hűvös, a nyári napokon elegendő lehet, ha csak jár körülöttünk a levegő – erre pedig tökéletesen alkalmas egy ventilátor is, ami nem hűti, de keringeti, átmozgatja a levegőt, ami kellemes és szellős érzetet kelt.

 

Teljesítmény mindenek előtt

 

Bármilyen klímáról vagy ventilátorról is legyen szó, mindig a helyiség mérete határozza meg, milyen teljesítményű eszközt érdemes választanunk. Általánosan elmondható, hogy az átlagos 2,6 méteres belmagasság mellett, egy 30 m2 méretű helyiségbe 2,5 kW, míg 40 m2 helységméret felett legalább 3,5 kW teljesítményű mobil klíma az ideális.

 

Az ideális ventilátor kiválasztása

 

Bár kézenfekvő lehet az elektronikai áruház legolcsóbb ventilátorára lecsapni, könnyen előfordulhat, hogy végül elégedetlenek leszünk a végeredménnyel. Egy kisebb szobába vagy egy irodába például tökéletes választás egy asztali ventilátor, mivel ezek kisebb hatótávolságukkal a közvetlen közelünkben mozgatják a levegőt. A nagyobb alapterületű helyiségekbe válasszunk nagyobb teljesítményű oszlop- vagy álló ventilátort. Érdemes figyelembe vennünk, hogy egy oszlopventilátor kisebb helyet foglal, mint egy hagyományos lapátos eszköz.

 

Mobilklíma otthonra? Igen!

 

Olyan helyiségekben, ahol nincs lehetőség a fal fúrására vagy kültéri egység elhelyezésére, kiváló választás lehet egy mobilklíma – mondja Stummer Attila. Ilyen helyiségek lehetnek az albérletek, a nyaralók vagy a műemléki épületek. A mobilklíma egy olyan hűtőberendezés, amellyel egy ablakon keresztül kivezethetjük a meleg levegőt a helyiségből, miközben a készülék hatékonyan hűti a benti levegőt. A mobilklíma egyik legnagyobb előnye, hogy a beüzemeléséhez nincs szükség szakemberre.

 


Fotó: cityklima.hu
Lap tetejére