RSS Feed

Bambi helyett Delta?

Mogyorósi Géza - 2021. 07. 11. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bambi helyett Delta?

Németország tizenhat tartománya közül többen már elkezdődött a nyári iskolai szünet. A további régiókban – lépcsőzetesen – júliustól rajtol a vakáció a diákoknak. Az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy a külföldi üdülésből hazatérők körében sok lehet majd a koronavírus valamelyik mutációjával, például a Delta-variánssal fertőzött személy.

„Jaj úgy élvezem én a strandot. Ottan annyira szép és jó. Annyi vicceset látok, hallok. És még Bambi is kapható” - hangzott gyermekkorom dalocskája. Mi és a „pancsoló kislányok” az ötödik kerületi óvodámmal a Hajógyári-szigetre jártunk nyaranta. A családdal a Balatonhoz, sőt a Keleti-tengerhez is eljutottunk a 70-es években. Rég volt! Magyar nagy tavunkban, a déli parton két éve lubickoltam utoljára – jól esett! Ki sejtette akkor, hogy 2020, sőt 2021 is főleg a korona kórságról fog szólni?

Itt az Európai Unió legnépesebb tagállamában a polgárok fele már legalább egyszer oltva van - én kétszer! - a koronavírus ellen, ám így júliusban is támad a Delta névre keresztelt új (?) szörnyűség! Nos már se Bambi a Közértben, se Kudlik Juli a tévében. Ám mindenki utazgathat kedvére bel- és külhonban. Az azért feltűnő, hogy az NSZK-ban, ahol e hetekben a Bundestag képviselők is lazítanak, az adófizetők zöme odahaza üdül.

Az amúgy világjáró germán turisták tengerentúlra – Amerikába, Ázsiába, Ausztráliába – alig repkednek e nyáron. A mindössze lakossága 1 százalékának oltottságáról hírtadó, itt-ott háborúkkal, vízhiánnyal, nyomorral, belső-migrációval sújtott fekete kontinenst pedig nagyívben elkerülik a németek, s más – korábbi – gyarmatosítók. 

A Spanyolországhoz tartozó Baleárokat és a távolabbi Kanári-szigeteket továbbra is imádjuk, Portugáliát viszont már tanácsos mellőzni e hetekben. Az Európai Unióból kifarolt britek, a pénzes magyarok, lengyelek, hollandok és a skandináv polgárok is szeretik a garantált napsütést. Mallorca, Ibiza és Gran Canaria mellett a Costa del Sol és Costa Blanca is igen csábító. A horvát, olasz, görög strandok és városok szintén ott vannak a germán és szomszédos népek toplistáján, ám 2021-ben sem hemzseg majd annyi turista Rómától Athénig, mint a korábbi évtizedekben. 


Fotó: -a-
Lap tetejére