RSS Feed

Bogdán Laci emléktáblájára

Dalia László - 2021. 07. 07. 8:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bogdán Laci emléktáblájára

Bogdán Laciról emlékezünk meg szombaton Cserdin egy emléktáblával, amit Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök avat fel, akit nagyon tisztelt és Bogdán Veronika, az unokahúga, akire meg nagyon büszke lehetett, mert ő az első a falusi cigánygyerekek közül, aki bejutott az egyetemre. Kár, hogy ő már nem lehet köztünk, s nem láthatja, hogy a barátai nem felejtették el.

Laci az egyik barátjának egyszer azt mondta, ha nem boldogul, legfeljebb fellógatja magát. Senki nem hitte volna, hogy a karizmatikus cigány férfi, aki egy falut boldoggá tett és a cigányok szerte az országban felnéztek rá, több párt, mozgalom vezetői kerülgették, így végzi, hiszen a fél ország szerette, a másik fele meg nem érdekes, mert amúgy is utálja a cigányokat.

 Mindenki azt kérdezi, hogy miért halt meg az, aki a három végén égette a gyertyát, de maradjon költői a kérdés. Nem kímélte magát, miközben tudta, hogy ha elmegy, magára hagyja a falut. s a magyarországi cigányságot. Másnak nem állnak jól az efféle szövegek - "Önöknek termeltük, nem önöktől loptuk", ezért lesz belőle legenda.A cigányoknak nagy szükségük lenne rá, de most már nincs. Pedig hányszor elmondta, hogy "Mi itt Cserdiben, kicsiben próbáltunk mintát adni arra, hogy nincs lehetetlen, van kiút. Jómagam is ezért járom az országot, szeretném, ha mind több társam lenne ebben a munkában." Nem nagyon voltak társai a cigány vezetők között, pedig ő bárkivel szóba állt, aki jót akart. Ám ugyanakkor sok híve volt. Nem volt egyedül, nem csak utólag lettek barátai, néhányan ott leszünk szombaton Cserdin. 

Bogdán Laciról rengeteget cikkeztek, sok film is készült róla. Igaz, a többség csak belekapott, megakadt egy-egy veretes szövegnél, de akkor is. Cserdi messze van, Pécsen, sőt Szentlőrincen is túl, az ország egyik legszegényebb vidéken, az Ormánságban. Néha el is tűnt, hol New Yorkban, hol Brüsszelben, hol meg kórházban volt. S amikor öngyilkos lett, több teória is szárnyra kelt, még összeesküvés elméletek is születtek,de őt már nem hozhatják vissza.A barátait, akik valóban azok voltak, nem zavarta meg semmilyen pletyka, a hibáival együtt szerették, s most egy szerény emléktáblánál gyűlnek össze.

Fotó: -a-
Lap tetejére