RSS Feed

Mayall on the Road

Dalia László - 2021. 07. 04. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mayall on the Road

Mayall még mindig játszik, s a 89 éves gitáros jövőre ismét eljön Budapestre. Már megszámolni sem lehet, hány albumot készített, én a korai, hatvanas években felvett lemezeit kedvelem, talán az volt a legközelebb az úttörőkhöz, mindenekelőtt ....

Hajdan a New Musical Expressben láttuk, hol lépnek fel a nagyok, hiszen amikor azt írták, hogy Jethro Tull on the Road, akkor tudhattuk, hogy Andersonék turnéra indultak, ahogy a Stones, a Zeppelin vagy a Pink Floyd, hogy csak a klasszikusokat említsem. Akkor még Magyarországot elkerülték, hiszen az országnak nem nagyon volt devizája,s  ami volt, azt természetesen nem rockzenére költötték. John Mayallt 1985-ben láthattam a Kisstadionban, amely egy lepusztult katlan volt, kényelmetlen ülésekkel és borzasztó akusztikával, de akkor ez sem érdekelt, hiszen Mayall valóban legenda volt. Egyébként eddig hétször lépett fel Magyarországon, tehát már törzsvendég. Egyébként a kisstadioni koncertről van egy 9 perces felvétel, amit egy rajongó készített, s a Rock-sarok feljavított digitálisan és megtekinthető a neten. Mayall előtt akkor Deák Bill és csapata játszott, Dés Lacival megerősítve. A John Mayall's Bluesbreakers 1963 és 2008 között létezett és a világ minden tájára elvitte a bluest. Az ő istállójában játszottak a legnagyobb zenészek, Eric Claptontól Jack Bruce-ig. És a blues atyja maga diktálta a fehér tempót, amit oly kevesen tudtak Muddy Watersen, Fats Dominon, és Bo Diddleyn kivül. 

Mayall megjárta a koreai háborút, s állítólag ott tanult meg gitározni. Kim Ir Szen háborújának, hogy szovjet és kínai támogatással elfoglalja a déli részt, talán ez volt az egyetlen jótéteménye. A blues addig fekete műfaj volt, a Manchesterből származó és eredetileg képzőművésznek tanuló Mayall viszont Európában stílusteremtő lett és egyúttal zenei guru. Szokták volt mondani, hogy aki Mayallnál akár egy percet is játszott, annak nem kell ajánlólevél, bármelyik zenekar örömmel üdvözli a tagjai között.

A blues is szedte az áldozatait, vagyis hát nem a zene, hanem a  körítés, a szex, drog és a pia, de Mayall és Eric Burdon még mindig játszik, ami hihetetlen. Mert hát blues nélkül nincs rock sem, azt nem nagyon lehet kikerülni, vagyis New Orleans az egyik bölcső, még ha messze is van Liverpooltól vagy Londontól, kicsit közelebb Chicagóhoz, Mempishez, Los Angeleshez. Hetvenedik születésnapja igazi bluesünnep volt: a kerek születésnapra rendezett koncertről CD és DVD is készült. A koncerten fellépett Chris Barber, a brit blues egyik nagyapja, Eric Clapton és Mick Taylor.

Fotó: -a-
Lap tetejére