RSS Feed

Háború és béke

Mogyorósi Géza - 2021. 07. 08. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Háború és béke

Nyolcvan esztendeje annak, hogy a hitleri seregek lerohanták a Szovjetuniót. Ebből az alkalomból tartott koszorúzást július küszöbén a német államfő a Schönholzer Heide-i emlékműnél {Sowjetisches Ehrenmal}. A berlini ünnepségen több ország diplomatája képviselte hazáját.

A 65 esztendős Frank-Walter Steinmeier Berlin-Schönholzer Heide-i katonai tiszteletadásos koszorúzására olyan időszakban került sor, amikor sokan a német-orosz kapcsolatok javulásáról álmodoznak. Annak a két államnak a viszonyában lenne jó közeledést hozni, melynek legtöbb polgára esett áldozatul a második világháborúban. Múlt idézés! Adolf Hitlernél egy évtizeddel volt idősebb a Kreml fura grúz ura. Egy héttel azelőtt, hogy '39-ben a német fegyvereserők lerohanták volna a szomszédos Lengyelországot megnemtámadási szerződést kötött a náci birodalom a Szovjetunióval. 

Szűk két évvel később a Wehrmacht páncélosok megindultak Moszkva felé is. Emlékezetes, hogy a szovjet fővárosban 1939. augusztus 23-án írta alá Vjacseszlav M. Molotov és Joachim von Ribbentrop azt az egyezményt, mely Hitler-Sztálin-paktumként vonult be a históriás könyvekbe. A két külügyminiszter aligha sejtette, hogy a szerződés milyen rövid ideig köti majd meg a berlini és a moszkvai diktátorok kezét. Ma már tudjuk, hogy 22 hónappal azt követően, hogy megszáradt a (titkos záradékot is tartalmazó) dokumentumon a tinta, a náci seregek lerohanták a Szovjetuniót.

Az 1941. június 22-i események egyik szemtanúja, Sz. Sz. Birjuzov parancsnok bő félévszázada (magyarul is) megjelent kötetében („A vörös nyíl a Krímre mutat”) így idézte fel a drámai vasárnap történetét: „... senki sem gyanította, hogy a szomszédos katonai körzetben a szovjet csapatok már jó néhány órája véres harcokat vívnak a hitleri seregekkel. Csak délben olvasták fel a rádióban a kormány közleményét, mely szerint a fasiszta Németország hitszegőn megtámadta a Szovjetuniót. A hír úgy ért bennünket, mint derült égből a villámcsapás.” A véres háború a Harmadik Birodalom összeomlásával végződött - 1945 áprilisában öngyilkosságba menekült Hitler. Májusban sarló és kalapácsos vörös zászló lobogott a Reichstag kupoláján. Szovjet katonák milliói pusztultak el a nemzetközi vérontásban: sokan éppen Berlin ostromakor estek el. Joszif Visszarionovics Sztálin túléte a Führert. A Kreml főkommunistáját 1953 tavaszán kísérték utolsó útjára.

A 2021 nyarán, őszén Berlinbe látogató magyar turistáknak – politikai hovatartozástól függetlenül – két szovjet katonai emlékművet ajánlok megtekintésre. A Brandenburgi kapu közelében, a főváros nyugati felében, Tiergartenben van a kisebbik. Az impozánsabb pedig Treptow-kerületben, ahol 1994 augusztusában búcsúztatták el az egykori NDK-ban állomásoztatott hajdani Vörös Hadsereg utolsó alakulatait.


Fotó: -a-
Lap tetejére