RSS Feed

Veszélyes vakáció

Mogyorósi Géza - 2021. 07. 02. 8:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Veszélyes vakáció

Míg Dél-Németországban csak július végén rajtol az iskolai szünidő, addig például Berlinben, Hamburgban már megkezdődött a régen várt vakáció. A pedagógusok arra figyelmeztetik a szülőket, hogy a koronavírus-járvány miatt gyerekek százezrei nem tanultak meg úszni 2020-ban, s idén sem! Szerintem ez Európa más tájain – például a Balatonnál – is gondot jelenthet!

A német fővárosban és az azt körülölelő Brandenburg tartományban 650 ezer diák számára kezdődött meg a nyári szünet. A Lengyelországgal szomszédos festői régió vizekben gazdag, s a Balti-tenger sincs messze. A legszerencsésebb lányok, fiúk szüleiktől, testvéreiktől tanulhatnak meg úszni e hetekben. A családi segítség fontosabb, mint korábban, mert az iskolai tanuszodák is megszenvedték a Covid-19 terjedésével összefüggő korlátozásokat. Magyarán rengeteg 6-12 év közötti nebuló nem, vagy csak rosszul tud úszni!
A szokásosnál több dolguk lesz júliusban, augusztusban a vízparti életmentőknek, ám nem jut minden strandszakaszra profi őrszem. A pedagógusok és a hatóság arra figyelmeztetik a felnőtteket, hogy a koronavírus-járvány kapcsán csak mostantól benépesült fürdőhelyeken már eddig is rengeteg ember - köztük kiskorúak - vesztette életét. S az igazi vakáció csupán e napokban rajtol az Európai Unió legnépesebb tagállamában., s másutt is. 
A turizmusban világbajnok németek zöme 2021-ben nem utazik külföldre. Ha mégis, akkor csak a közeli Plattenseehez - a mi Balcsinkhoz -, avagy a horvát Adriára. Belföldön a Keleti- és a (hűvösebb) Északi-tenger a sztár. De Bajorország hegyvidéke is igen népszerű! A bő 13 ezer kilométeres germán sztráda hálózaton különösen a nyári hétvégeken alakulhatnak ki hatalmas dugók – jelezte a Német Általános Autóklub {ADAC} szóvivője. Ezt nem árt, ha a  motorizált  „magyar vándorok” is bekalkulálják útitervükbe. A kánikulai karaván - túl a korona őrületen? - elindult az öreg kontinens meghódítására!

Fotó: -a-
Lap tetejére