RSS Feed

Soha nem volt EB

Dalia László - 2021. 07. 01. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Soha nem volt EB

Ez a rekordok Európa Bajnoksága, hiszen sosem halasztottak el még egy évvel egyetlen foci EB-t sem, és nem rendezték még egyszerre 12 helyszínen. S talán az is egyedülálló, hogy máskor nem zúgtak ki idő előtt azt esélyesek, hogy olyan csapatok legyenek a legjobb nyolc között, mint Csehország, Ukrajna, Svájc. Kár, hogy mi magyarok nem jutottunk tovább, de az már tényleg hihetetlen lett volna.

A foci is könyörtelen, ha valakinek lejárt az ideje, nem kegyelmez, annak búcsúznia kell, nem sírnak utána a szurkolók sem. Joachim Löwnek is már két éve fel kellett volna állnia a kispadról, ahogy Thomas Müllert is felesleges volt visszahívnia. A németek kiesése borítékolva volt, már ellenünk kiestek volna, ha 90 percig bírtunk volna koncentrálni, pedig azért nálunk sokkal erősebbek. A világbajnok franciák gyengén muzsikáltak már a csoportban is, de mindenki abban bízott, hogy majd feltámadnak a kiesési szakaszban, hiszen több világsztár játszik náluk, mint bármelyik még csapatban. vezettek is 3:1-re, de ha egy gárdának nincs tartása, s a sztárjai ellógják a meccs végét, akkor a mai világban könnyen elbukhatnak. A svájciak kiegyenlítettek, majd eggyel több tizenegyest rúgtak be. Ki hagyta ki a francia bűntetőt? Ki más? Mbappé. Pelé, Messi vagy Ronaldo sosem viselkedett ilyen nagyképűen. 

Mondhatnók utóbb, hogy nem is a miénk volt a halálcsoport, hiszen mindhárom ellenfelünk kiesett, már a nyolcban sincsenek ott, de nekünk akkor is az volt. A magyar válogatott tudását nem szabad felülértékelni. A legértékesebb játékosunk sérült, Gulácsi, Orbán és Szalai jók, Sallai nagy reménység, a többiek is nagyszerű játékosok, de egy másik válogatottban még cserepadosak sem lehetnek. Rossi kapitány érdeme, hogy a legjobbakat választotta ki és csapattá gyúrta őket. Ezen az úton kell továbbmenni, de vigyázat az álmokkal, nem szabad túl nagy terhet a vállukra rakni, hadd fussák ki magukat. Talán egyszer, ha megtáltosodnak az akadémiák és valóban kiváló játékosokat nevelnek, akiket a klubok 18 évesen be is vetnek, lejátszott légiósok helyett, akkor majd álmodhatunk nagyot is...

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére