RSS Feed

ARCul csapás

Csontos Tibor - 2021. 07. 09. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

ARCul csapás

Az idén július végéig várják a huszonegyedik ARC közérzeti pályázatra jelentkező plakátművesek plakátjait. A szervezők ezúttal is felelősségteljes és felszabadító képkészítésre hívják azokat, akik nem adják fel a küzdelmet a kultúráért, a környezetért, az emberiességért és a közös együttlétért. Tavaly a Hova tovább? hívószókkal kérték a pályázókat, szabad gondolkodásra, zseniális vizuális ötletekre arról, mibe kapaszkodnak, amikor megfordult körülöttük a világ: Vakcinákba? Távolságtartásba? Lélegeztetőgépekbe? Most az ökológiai összeomlás, a társadalmi egyenlőtlenség, a pandémia a hívószó.

Rosszkedvű országban élünk, s borítékolható, hogy a plakátművesek a hagyományosan ősszel nyíló ARC kiállításon huszonegyedszer is szembesítenek majd bennünket ezzel. Az itt és most élés összes nyomottságával, kínjával, mosolyával és mosolytalanságával, feszült, olykor félelemmel és reménytelenséggel bélelt magán közérzetünkkel. Az ARCosok újfent ARCul csapják és teszik majd nevetségessé a hatalmat, keserűséggel fűszerezett röhögésre késztetve mindazokat, akik kimennek majd a kiállítás helyszínére, az újbudai Bikás parkba. Ez a plakátkiállítás az idén is sziget lesz a szárazföldön, rendhagyó és hiteles, kegyetlen és képes hangulatjelentés az utca művészetének segítségével. A kétezer-huszonegyes ARC-plakátok is  kalligrafált lakmuszpapírok lesznek arról, hogyan élünk, mit gondolunk arról, hogy miről mit akarnak gondoltatni velünk a narancsprés alá kényszerítve. 

"Semmi nem változott: a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények még szegényebbek és még többen szegények, a környezetünkre még magasabbról tesznek azok, akiknek vigyáznia kellene rá, a gazdaság még kevésbé emberi, pedig az emberekből él, a pénz pedig még nagyobb úr, mert a hatalmi erők szemrebbenés, együttérzés és részvét nélkül préselték ki, amit csak lehet ebből a tragikus helyzetből. Ami azt jelenti, hogy idén bőven van dolgunk, témánk és persze plakáthelyünk. Itt az ideje, hogy magunkhoz térjünk: az emberiesség és az érzékenység a mi erőnk. Pusztán a létezésünk, a leheletünk, az érintésünk, a látásunk, s leginkább a kreativitásunk az, amivel hangot adhatunk annak, amiben hiszünk."

Nem kell ehhez erő, hatalom és pénz, elég vagy te, elég az ötleted és a pályázatod - folytatódik az idei pályázati kiírás, amely szabadon választott témákat is kínál az alkotói szabadság jegyében. Bizonyosak lehetünk benne, hogy tobzódik majd az idei ARC a szivárványszínekben, az ún. pedofil törvény miatt, téma lesz a futball EB, a Fundan-bundám, a lakástörvény, a vadászati világkiállítás és tort ül végre a szabad gondolat. Újfent sajátos Nemzeti Plakátkonzultáció várható, csemegés belpolitikai esemény, amilyen tavaly is volt.  

Némi emlékidéző: a huszadik ARC-plakátkiállítás egyik sztárjának bizonyult az a pályamű, melyen testet ölteni látszott a Libernyák-ige: az alkotás az eldobható pelenkát gyártó cég betűtípusával, színvilágával, dizájnjával hirdette új termékét Libernyák Newborn márkajelzéssel, a Könnyű álmot hozzon a szél szlogenjével. Nekünk ugyan már sem könnyű, sem nehéz álmaink nincsenek, már nagyokat álmodni sem merünk, csak nagy anyagcseréinkre vagyunk kárhoztatva, mert a helyzet változatlanul szar. 

Fotó: -a-
Lap tetejére