RSS Feed

T+NŐ

Csontos Tibor - 2021. 07. 03. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

T+NŐ

Az egyik budapesti parkolóban lehorgonyzott vadiúj autó hátsó szélvédőjén díszelgett a tulajdonos tanulóvezetői mivoltára utaló matrica dokumentum, a kék alapon fehéren virító T betű. Ez persze így, önmagában teljesen megszokott látvány, ám a betű mellett volt még valami, ami már szokatlannak tűnt, s imígyen festett T+NŐ. E rendhagyó betoldás nyilván nem KRESZ-szerű, sokkal inkább vall öniróniára. Mert ugye, nem elég, hogy úrvezetői mazsola ül a volán mögött, ráadásul még nő is.

Ez a T+NŐ már első olvasatra is nettó szexista megkülönböztetés lehetne, de első olvasatra gondoljunk inkább arra, hogy a hímek szerint ez a megoldás velejéig a közlekedésbiztonságot szolgálja. Arra figyelmezteti ugyanis a közlekedés előítéletes résztvevőit, hogy türelemmel viseljék  a T-NŐ matricás autós esetleges botladozásait sávváltásnál, parkolásnál, zöld jelzésnél történt lefulladásnál. Más kérdés, hogy a közlekedők közvélekedése szerint a nemek szerinti autóvezetést is meg kell különböztetni, mert lehet vezetni „férfiul” és lehet vezeti „nőül”. Nem beszélve arról, hogy a férfinak az autószerelő megmondja az igazat, s ha egy nő viszi szervizbe az autóját, ott más a felállás, ráadásul egy nőt csak ritkán hoz  lázba a körbe-körbe száguldozó formás versenyautók látványa.

 

Ismerősöm szerint ezt a T+NŐ ötletet tovább kellene fejleszteni a T+SZŐKE NŐ változatra, ami nyilván már megamegkülönböztetés lenne. Különben is, kezdenek kihalni a szőke nős viccek, ma már inkább az „egyszeri nő” váltja ki a szőke nőt ezekben a hülye viccekben.  (Csak zárójelben: Miért tévedt el a szőke nő a kórházban? Elküldték MR-re, ő pedig elment amarra…) A megamegkülönböztetők azonban elfelejtik, hogy a női autósoknak ugyanúgy vannak előítéleteik a férfiul vezetőkkel szemben: rájuk nézve bizonyára az is eszükbe jut, hogy a mennyországban minden férfinak három távkapcsolója van és az összes vécéülőke fel van hajtva, sokan közülük a távkapcsolóval a markában szeretnék eltemetni a férjüket.

 

Mondják, hogy a nőkkel ellentétben a férfiak képtelenek egyszerre többfelé figyelni. Ha például vezetés közben beszélnek a férfihoz, elfelejt bekanyarodni. Jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy például egy férfi mobiltelefonnal a kezében autóbalesetet szenved, mint egy nő. A női agy ugyanakkor több feladat egyidejű elvégzésére képes. Ez persze nem azt jelenti, hogy vezetés közben a visszapillantó tükörben képes igazítani a sminkjén.  Cseppet sem mellesleg a nők óvatosabb vezetők, mint a férfiak, mindig betartják a KRESZ-szabályokat. S ha az utat keresi, nem halkítják le a rádiót, mint a férfiak. Valós közlekedési helyzetekben, a forgalomban azonban gyengébb teljesítményt nyújtanak, mert a férfiak térlátása jobb. A tolatva parkolásban viszont sokkal jobbak. S jobban fel is húzzák magukat a férfi autósok szabálytalanságain. Ilyenkor oda is képzelik a szabálytalankodók autójának hátsó szélvédőjére: T+F. S ugye, az F olyankor másra is utalhat…

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére