RSS Feed

Mekkora vagy?

Mogyorósi Géza - 2021. 06. 30. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Mekkora vagy?

A világ legbefolyásosabb asszonyai között emlegetett dr. Angela Merkel 165 centi magas. Elhiszem. Találkoztunk párszor, midőn még nem volt ez EU legnépesebb tagállamának első kancellárnője. Bezzeg a két évszázada elhunyt Bonaparte Napóleon colosnak számított: 1,68 méteres volt – ló nélkül!

 Nyeregben érezte magát anno Horthy Miklós is, aki a (vesztes) első világháború után fehér paripán tipegett be a magyar történelembe. A tetovált hajdani admirális és osztrákból lett német kollégája, Adolf Hitler – így a kórlapok – kb. 173 centisek voltak. Bezzeg Gerhard Schröder egykori Spree-parti kancellár (ötször nősülve) ráver egy centit a Führerre, s hivatalosan ekkora az aktuális magyar miniszterelnök is. A szocdem Schrödertől a berlini kormány stafétabotját 2005 végén átvevő Merkel asszony termete 165 centiméter. Testsúlya maradjon államtitok!

Attila - sírod hol van? - állítólag alig másfél méteres termettel tartotta rettegésben az öreg kontinenst. Bezzeg Nyikita Hruscsov a Föld legnagyobb területű államának délceg vezére, a Kreml fura ura 1,60-as volt. Lenézte-e ezért vajon, a jóval daliásabb Kádár János moszkvai „főnökét”? A 190 feletti politikusok csapatát erősítette Hans-Dietrich Genscher bonni külügyminiszter, s a már szintén elhunyt kancellár, Helmut Kohl. 

Bevallva, hogy az útlevelemben szereplő 1,84 méternél már tutira alacsonyabb vagyok, lássuk – hírességektől függetlenül – hogy mely nemzetek átlag mérete a legtekintélyesebb a 21. században? Nos a Holland Királyság polgárai a bajnokok. Ott ugyanis a hölgyek 170,4, míg a férfiak 183,8 centisek. Az ezüst érem napjainkban az ezredfordulón született montenegrói embereknek jár. Arrafelé a Balkánon a nők kereken 170, s a legények 183,3 cm-esek. Dobogósok észt rokonaink is – 175,8-as átlag méretükkel. Mi magyarok a nemzetközi mezőny első felébe tartozunk. Akárcsak a grúzok, kínaiak mi is 169,6 centisek vagyunk. Nemekre lebontva a lányok, asszonyok 162,5, a férfiúk pedig 176,6 centiméteresek. A különösen alacsony népek - átlagosan 159 cm alatti - táborát erősítik a madagaszkári, nepáli, laoszi, guatemalai és kelet-timori emberek, vélhetően a klímával és a táplálkozási szokásokkal összefüggésben. Megjegyezve, hogy kedvenc francia piktorom, a szoknyavadász Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec csupán 137 centis volt, ám festőként, plakát tervezőként óriásit alkotott! Ez igaz zseniális német kollégájára is: a négy évvel később,  1905-ben elhunyt Adolph von Menzel 1,40 métere ellenére ma milliókat érő művek alkotója volt.Fotó: -a-
Lap tetejére