RSS Feed

Hamburgi halpiac

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 27. 7:57:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hamburgi halpiac

Megkezdődött a régen várt iskolai szünet Németország második legnépesebb városában. A külföldi turistáknak ilyenkor nyáron érdemes felkeresniük Hamburgot. A vizekben gazdag Hanza-metropoliszban júliusban újra kinyit a legendás Altona-Altstadt-i halpiac. Ezen északi, kulturális-kulináris programot kár lenne kihagyni!

Covid-19 mentes időkben évente egyszer-kétszer átugrom Berlinből a Hanza-citybe. Ám most úgy húsz hónapja nem jártam dr. Angela Merkel szülővárosában. Pedig kedvelem az Elba-metropoliszt. Tavaly szegényebb lett egy atrakcióval a kikötő környéke. Ám július elején – egyelőre csak hatvan standdal – ismét várja a halfalókat a Hamburger Fischmarkt. Illatos, hangos gasztro-show, imádják a helybéliek és a turisták egyaránt. A piac is az észak-németországi kultúra része. Így volt ez már azelőtt is, hogy Bonaparte Napóleon és francia serege 1813-14-ben megszállták volna a várost. Nyári múltba révedés!
A vagyonos üzletemberek, hajtótulajdonosok, halászok a korábbi századok során - két kolera és pestis járvány között - bőven szántak pénzt a múzsákra is. Szerettek szórakozni a szorgalmas bankárok, mágnások, kapitányok, matrózok. S nem csak harmonika szóra! Így a 16. században nyílt börze közelében hamarosan operaháza, majd az 1700-as évek második felében nemzeti teátruma is lett Hamburgnak. Az utóbbi esztendőkben a gyönyörű Elbphilharmonie épületének átadása hozott új színt a kulturális életbe! 
A Beatles "könnyűzenéje" mellett a musical műfaj is ezer szállal kötődik az Európai Unió (nem fővárosi rangú) legnépesebb cityjéhez. Az 1,8 millió lakosú Hanza-metropoliszba tekintélyes publikumot vonzottak olyan rekordszériás remekművek, mint a Macskák, Az operaház fantomja, A vámpírok tánca, a Mama Mia, avagy a Der König der Löwen/Az oroszlánkirály. Az öreg kontinensen csupán London és Bécs, a tengerentúlon pedig csak New York konkurálhat a német kikötővárossal a musical-kínálatban. Tavaly márciustól ennek a műfajnak/biznisznek is lőttek! Ám 2021 nyarára {szinte} helyreállt az élet! Hiszen hamarosan nyit a hagyományörző Fischmarkt is! „Tíz méter angolna, jó kedvre hangolna” - szól a dal.


Fotó: -a-
Lap tetejére