RSS Feed

Bringa: a tolvajok főszezonja

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 24. 18:17:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bringa: a tolvajok főszezonja

Így nyáron a síkvidéken elterülő, 3,8 milliós német fővárosban valamennyi nemzedék szívesen pattan nyeregbe. Örömteli trend, hogy tavaly 3,9 százalékkal mérséklődött az eltulajdonított kerékpárok száma. Pech, hogy a havonta ellopott 2-3 ezer berlini bicaj egyre értékesebb!

Amint arról már többször beszámoltunk, a 83 milliós Németországban napjainkban rekord mennyiségű bringa és gépkocsi rója az utakat. A járműlopások száma mégis jelentősen visszaesett. A közlekedési szakemberek szerint a koronavírus-járvány terjedése miatt életbe léptetett szigorítások következtében baleset is kevesebb történt, mint a 2020-at megelőző esztendőkben. Nos ennek a kellemes állapotnak júniustól vége: már olva a fél nemzet, itt a vakáció!

Noha szökőévekben jobbára több tragédiát regisztrálnak világszerte, az EU legnépesebb tagállamában mérséklődött 2020-ban a közlekedési balesetek és halottak száma. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal {Bundeskriminalamt/BKA} friss közleménye szerint a múlt esztendőben  261 ezer drótszamarat kötöttek el – legalábbis ennyiről értesítették a rendőrséget. 2019-ben még 279 ezer bicajt tulajdonítottak el az NSZK-ban. A napi 700-800 tolvajlás zöme március és október között történik. Berlinben 2020-ban összesen 28 ezer bicajt csentek el ( - 3,9 %).

Statisztikailag húszszor annyi bringát tulajdonítanak el Németországban, mint autót. 2020-ban csak 14 ezer gépkocsit loptak el. A 48 millió darabos járműparkkal „dicsekvő” Szövetségi Köztársaságban ez - 2019-hez viszonyítva - 14,6 százalékos csökkenést jelent. A bicikli kereskedők vidám éve volt a tavalyi, míg az autószalonok és benzinkutak tulajai panaszkodnak. Jó hír viszont, hogy Angela Merkel birodalmában, mely a nemzetközi szállítmányozás európai „forgószínpada” jelentősen mérséklődött a tehergépkocsik, kamionok lopása is.


Fotó: -a-
Lap tetejére