RSS Feed

Természet anyácska

Dalias László - 2021. 06. 24. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Természet anyácska

Bármerre is kutakodom, mindig ugyanoda térek vissza, hogy milyen nehéz visszatalálni a természethez, miközben a civilizáció könnyedén elszakított bennünket élt már öreg fejjel próbálunk valahogy visszafelé menni, miközben ott még sosem jártunk, sosem ültünk a Természet anyácska ölében.

Egy PETA nevű, leginkább a baszk terror szervezetre emlékeztető agresszív állatvédő csoport már a cirkuszokat és az állatkerteket is letámadja és ki akarja onnan űzni az állatokat. H. Orlóci Edit cirkusztörténész mindeközben azt meséli, hogy a cirkuszok születése egyidős az angol polgári forradalommal. Akkor szakadt el végleg az emberiség a természettől, így az állatoktól is. A gyerekeknek szüksége volt, szüksége van a cirkuszra, hogy legalább ott lássanak állatokat és ehhez persze produkció kellett, korcsolyázó medvék vagy tüzes karikán átugró oroszlánok. Durva időket éltünk, az embereket sem kímélték, elég az akkori London koszos, büdös városáról olvasni, s akkor még nem láttuk a bányákat, tehát az ember sem számított, nemhogy az állat. Ma az állatvédelemnek is szigorú szabályai vannak, manapság a cirkuszokban, állatkertben tényleg jól bánnak velük. A medvének sem kell tangóharmonikázni, hiszen vadállatok már nem is lépnek fel. S hogy mennyire hiányoznak a gyerekeknek az állatok, amikor a polgárok többsége városban lakik? Nos, azt magam is láttam Miamiban, ahol egy parkban elkerítettek egy részt, s oda bemehettek a kölykök a szüleikkel és 4 dollárért simogathattak kecskét, pónit, láthatták közelről nyulat, tyúkot. Az volt kiírva, hogy "Petting 4 dollár". Az európai persze rögtön rosszra gondol, már amennyiben az rossz.

Peták István rákkutató, cége egymás után nyeri a díjakat, hiszen olyan szoftvereket fejlesztenek, amelyek a rákgyógyításban jelesen vizsgáznak, s a Szilicium-völgyben is bemutatták, ahol hősünk viccesen azt mondta, hogy "itt vannak a fiúk a Retek utcából". Na szóval ez a Peták az a Peták, vagyis a volt MTV elnök fia, aki nem is tagadja, hogy sokat köszönhet az apjának. S a papának nem az a legnagyobb tette, hogy a tévés elnök volt, mert az bérli lehet, de egy igazán legendás műsornak volt a szerkesztője, a "Másfélmillió lépés Magyarországon" száz év múlva is nézhető lesz, olyan kivételes országismertető, amelynek sosem érnek a nyomába. Elég annyi, hogy már el is lopták, de nem mondok nevet, mert én kérek elnézést, lévén egy kormány által futtatott kolléga az illető. Szóval, idősb Peták István vitte a fiát kiindulni, aki elgyönyörködhetett a növényekben, bogarakban. Az ám, hiszen apja annyira ismerte azt erdőket, hogy amikor  az unokái egyszer eltévedtek és felhívták, ő a fák alapján pontosan megmondta, hol járnak.

Az eltévedés nekem is megy, a hely feltalálása viszont aligha. Mondok cifrábbat is. Eredetileg városi gyerek vagyok, pécsi tüke, de már 25 éve falun élek. Ám mindhiába, még a madarakat és a növényeket sem ismerem fel.Márpedig a feleségem a kertbe fűszernövényeket is ültetett, kakukkfüvet, mentát, majorannát, tárkonyt, de nem tudom megkülönböztetni őkelméket. Talán, ha gyerekkoromban engem is megismertettek volna velük, akkor legalább az illatukról felismerném őket, vagy a levelükről. És ha gimnáziumban, a biológia órán nem latin kifejezéseket magolunk.Miközben próbáljuk megmenteni a Földet, összeszedni az üveg, műanyag és más szemetet, még mindig a természetből vagyunk a leggyengébbek. Vagy már úgy is mindegy, jöjjenek az ufók?


Fotó: -a-
Lap tetejére