RSS Feed

1945 – a béke tavasza

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 22. 12:46:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1945 – a béke tavasza

Az e hetekben a Spreenél barangoló arcmaszkos turista csak nehezen tudja elképzelni azt a látványt, mely '45 tavaszán-nyarán fogadta az embereket. A hajdan lüktető életű, egykoron toleráns és csillogó világváros romokban hevert. Veszély és rengeteg munka várt a helybéli túlélőkre!

Romos, poros-porosz főváros látványa fogadta a pincékből előmászó helybéliket, s azokat a külföldi katonákat és német menekülteket, akik már az európai harcok utolsó fázisában és a béke első hónapjaiban megérkeztek Berlinbe. Nem csupán a hosszú szovjet ostrom nyomai hevertek szerteszét, hanem sokak győzelmi reménye is. A romeltakarításban főszerep jutott a lányoknak, asszonyoknak: őket a jobb élelmiszerjegy is motiválta a kiéhezett világvárosban!

Anno 1939 óta még „csak” hat év telt el, de micsoda két ezer nap volt ez a német történelem fekete lapjain! A „diadalmas” országgyarapodás a lengyelek lerohanása után is megfékezhetetlennek tűnt. Midőn a náci seregek szeptember 1-én rátámadtak keleti szomszédjukra, Berlinben első ízben bömböltek fel a „Fliegeralarm”-ot, a „repülőriadó-t” jelző szirénák. A Harmadik Birodalomban is fordultak elő bakik: három hazai gépet néztek ellenséges – természetesen lengyel! – bombázónak az „Alarm”-felelősök. 1940-től már joggal riadóztatták a berlinieket. Igaz, nem nagyon volt hová menekülniük a családoknak, mert a Goebbels-i propaganda által beígért „Luftschutz”-program keretében a tervezett pár ezer óvóhelynek csak 15 százaléka készült el ’39 őszéig.

Szóval maradt a civileknek a pincék kétes értékű oltalma, míg horogkeresztes dicsekvésre néhány tágas bunker is épült Berlinben. Így az akkor egy évszázados állatkertnél (és azonos nevű vasútállomásnál) a Zoo-nál. Valamint a szintén nemzetközi pályaudvarként elhíresült Anhalter Bahnhof-nál, melynek romos mementója 2021-ben is szívet facsaró látvány. Volt még méretes  bunker a Kleistparknál, Humboldthainban és Friedrichshainban is, de mindent összevetve is csak 65 ezer fősre teszik a történészek a háború eleji – viszonylag biztonságos – óvóhelyek kapacítását. Adolf Hitler '45 tavaszán a Führer bunkerben menekült a halálba. Aztán májusban beköszöntött a béke Európában, s szeptemberben szerte a világban –  a vér és a könny korszaka után, az újjáépítés és a remény időszaka kecsegtette a túlélőket Németországtól Japánig, s a Szovjetuniótól Nagy-Britanniáig.


Fotó: -a-
Lap tetejére