RSS Feed

Szijjártó megnyitotta az innsbrucki főkonzulátust

mti - 2021. 06. 11. 13:27:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát. A tárcavezető az ünnepélyes megnyitón örömét fejezte ki, "milyen jó, amikor az államközi kapcsolatok, a diplomácia végre visszatér a személyes alapokra"

    Elmondta, a magyar diplomácia jól vizsgázott a világjárvány ideje alatt is, hiszen tízezer, külföldön ragadt magyart vitt haza, beszerezte az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, beruházásokat támogatott és oltóanyagot vásárolt.
    Kiemelte, az innsbrucki képviselet a 148. magyar konzulátus a világban. Hangsúlyozta a helyi jelenlét fontosságát, amely segíti az adott területen élő vagy oda utazó magyarokat, illetve hozzájárul a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. Szólt a magyar szórványban élők rendkívül aktív egyesületeiről is, amelyek kulturális és oktatási tevékenységükkel őrzik a magyar hagyományt, és segítik a magyar identitás megélését és megmaradását.
    Továbbá leszögezte: "Innsbruck komoly kereskedelmi csomópont, és a külgazdasági kapcsolatok fejlesztése egyértelmű magyar gazdasági érdek". "Ausztria a második legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és hazánk kereskedelmi forgalma csak e képviselt három tartománnyal - Tirollal, Salzburggal és Vorarlberggel - a másfél milliárd euróhoz közelít évente" - hangsúlyozta a miniszter.
    Szijjártó köszönetet mondott a tiroli parlament néppárti elnök asszonyának, Sonja Ledl-Rossman-nak, aki mindvégig rugalmasan és konstruktívan támogatta a főkonzulátus létrehozását, valamint mindazoknak, akik eddig főkonzulátus nélkül is összefogták a magyarokat.
    A tárcavezető a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Szabados Péternek, az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum Egyesület elnökének, aki évtizedekig a tiroli magyar élet és kultúra legfőbb támogatójaként tevékenykedett, valamint Christian Windernek, aki tiszteletbeli konzulként eddig képviselte Magyarországot Tirolban.

Lap tetejére