RSS Feed

Beépítik a Fertő-tavat

hvg.hu - 2021. 06. 11. 17:51:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Beépítik a Fertő-tavat

Nádat és cölöpöket vittek a Párbeszéd képviselői az ország legvagyonosabb emberévé avanzsált Mészáros Lőrinc budai villája elé, hogy így tiltakozzanak a Fertő tó kiemelt kormányzati beruházása ellen. Kocsis-Cake Olivio, a párt országgyűlési képviselője, Jakál Adrienn soproni önkormányzati képviselő és Gér Mihály albertirsai önkormányzati képviselő, a Párbeszéd jelöltje vett részt az akcióban.

 A kapunál több biztonsági őr is megjelent, de nem avatkoztak közbe. Csak annyit kértek a képviselőktől, hogy a forgalmat ne akadályozzák.

Ahogyan arról a hvg.hu már többször is írt, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, nagyjából 60 hektáron tervez egy olyan beruházást, ahol 13,6 hektárt építene be épületekkel és utakkal. Az állam által finanszírozandó projekt tartalmaz fedett sportkomplexumot, apartmanházat, 100 szobás négycsillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt. A fejlesztést megalapozó gazdasági tanulmányok nem ismertek, a beruházó saját hatásbecslése pedig kijelenti, hogy nem jelölhető meg kiemelt közérdek a fejlesztés kapcsán.

Mivel az építkezést kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánították, a civilek nem tudtak idejében hozzáférni a projekt adataihoz, csak nagy késéssel, rendkívül nehezen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárásával lehetett őket megszerezni. Ezért az akkori határozat ellen érdemben fellépni már nem lehetett.

Ahogyan arról a hvg.hu is beszámolt, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a környezetvédelmi engedély módosítását kérte, hogy a kotrást, parti szakaszokat átalakító munkát a közbeszerzésen nyertes Mészáros és Mészáros Kft. ne csak a téli időszakban, hanem egész évben, folyamatosan végezhesse. 

A Párbeszéd képviselői akciójuk után arról beszéltek, hogy a Fertő tó ügye megmutatja, hogyan működik az Orbán-rendszer. „Ez a projekt nem a kisembereknek készül, hanem a NER-elitnek, a kiváltságosoknak” – mondta Jakál Adrienn, aki a Párbeszéd és az MSZP közös jelöltje az ellenzéki előválasztáson. Szerinte a soproniak és a környékbeliek nagy része nem ért egyet ezzel a beruházással. Kijelentette azt is, hogy ha kormányváltás lesz 2022-ben, leállítják ezt a beruházást, és visszaadják a zöldhatóságok függetlenségét

Fotó: -a-
Lap tetejére