RSS Feed

Japán: amerikai atombombák

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 06. 11. 12:32:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Japán: amerikai atombombák

Hivatalosan 1945. szeptember 2-án fejeződött be a második világháború. Hirohito japán császár birodalmának kapitulációja tett pontot a 20. század legnagyobb vérontására. Az amerikai atombomba-támadás – szó szerint – megrázta Ázsiát. Sőt, Európát is!

A hetvenhat esztendővel ezelőtt ledobott amerikai atombombák nem csak Hiroshima és Nagaszaki – zömében civil – polgárát gyilkolták meg, hanem a reményt is, hogy nem kerülnek bevetésre tömegpusztításra alkalmas fegyverek a második világégés végnapjaiban. A két japán városban augusztus elején mintegy 92 ezer ember pusztult el. 1945 karácsonyáig további 130 ezer személy hunyt el a nukleáris támadás következtében. Friss áldozatokból, torzszülöttekből azóta sincs hiány.

Mint emlékezetes '45-ben Hirohito császár „bedobta a törülközőt” - ki sejtette anno, hogy a szigetország rapid modernizációja már a 60-as évekre felzárkóztatja az ipari nagyhatalmak közé a legyőzött birodalmat? Tokióban 1964-ben olimpiát rendeztek. Majd 1970-ben 64 millió látogatója volt az oszakai világkiállításnak. Addigra – negyedszázaddal Ázsia kapitulációja után – a régió gépjárműgyártása (elektronika, robottechnika stb.) olyan színvonalra jutott, hogy már az USA és Nyugat-Európa útjait is meghódították a japán motorkerékpárok és autók. Hm. Bombaüzlet!


Fotó: DoQ
Lap tetejére